Wykonanie
Oto
buraczki w innej wersji - na podstawie przepisu Roberta Makłowicza :np. 8
buraczków mniej więcej jednakowej wielkości½ l gęstego
jogurtu naturalnegosok z 1
cytrynysól ,
cukier2 łyżki
oliwy z oliwekBuraki myjemy , zalewamy
wodą i gotujemy ok. godziny / półtorej ( nakłuwamy długą wykałaczką aby sprawdzić czy są już wystarczająco miękkie ). Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie należy oskrobać
buraki ze skórki i pokroić w kostkę. Przekładamy je do dużej miski.W drugiej, mniejszej misce przygotowujemy
sos jogurtowy.Wyciskamy
sok z cytryny , dodajemy ok. ½ łyżeczki
cukru , troszkę
soli ; mieszamy te składniki żeby się rozpuściły :
sól i
cukier. Następnie dodajemy
jogurt ,
oliwę i dokładnie mieszamy.Gdy sos już będzie gotowy , zalewamy nim
buraczki, mieszamy i całość chłodzimy w lodówce.
Buraczki podajemy na zimno jako dodatek do drugiego dania.Mają ciekawy , orzeźwiający smak.Smacznego :)

