ßßß
Sałatka nicejska to klasyka z tym że przepisów na nią jest wiele każdy inny... ze szpinakiem, kaparami, ziemniakami, roszponką jak kto lubi.W przygotowaniu dzisiejszej inspirowałam się przepisem, który stworzyła Nigella Lawson - zmieniłam trochę proporcje.Sałatka jest pyszna i bardzo syta - idealna na lunch do pracy :)Nicoise salad is a classic butis a lot recipes and every single one different... with spinach, capers, potatoes, corn salad what who like.Today I inspired by the recipe which created Nigella Lawson - I changed some proportions.Salad is delicious and very sated - ideal for lunch to work :)
Składniki :* 2 jajka,* 100 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,* 150 g suszonych pomidorów w oliwie, pokrojone w paski,* 80 g czarnych oliwek bez pestek, pokrojone na pół,* 200 g tuńczyka z puszki,* 200 g sałaty lodowej,* 4 filety anchovy,* 2 łyżki oliwy z oliwek,* szczypta soli,* szczypta pieprzu,* szczypta cukru,* kilka liści bazylii,Ingredients:* 2 eggs,* 100 g frozen green beans,* 150 g dried tomatoes in oil, cut into strips,* 80 g pitted black olives, cut in half,* 200 g canned tuna,* 200 g iceberg lettuce,* 4 anchovy fillets,* 2 tbsp olive oil,* pinch salt* pinch pepper,* pinch sugar* few leaves of basil,
Przygotowanie :Do garnka włóż dwa jajka, zalej wodą i postaw na ogień.Gdy woda się zagotuje dodaj mrożoną fasolkę szparagową i gotuj 7 minut, odcedź i ostudź.W między czasie...Na dużym talerzu ułóż porwaną sałatę lodową.W misce zmieszaj suszone pomidory z oliwkami ułóż na sałacie razem z ugotowaną fasolką.Tuńczyka odcedź i dodaj do sałaty na wierzchu ułóż obrane, pokrojone jajka i filety anchovy.W szklance zmieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek, z oliwą z pomidorów, szczyptą soli, pieprzu i cukru, polej sałatkę.Udekoruj bazylią.Preparation:To the pot put two eggs, pour water and place it on fire.When the water is boiling add frozen green beans and cook 7 minutes, drain and cool.In the meantime ...On a big plate arrange torn iceberg lettuce.In a bowl mix dried tomatoes with olives, arrange on lettuce with cooked beans.Drain the tuna and add to the lettuce on top place peeled and quartered eggs and anchovy fillets.In a cup mix two tablespoons of olive oil with olive oil from dried tomatoes, pinch of salt, pepper and sugar, pour over the salad.Decorate with basil.