Wykonanie

Nie zawsze mam czas na gotowanie dwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z
mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna.Składniki:250 g
mięsa mielonego1
jajko2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
masłakilka różyczek
kalafiora (może być mrożony)duża
marchewkakorzeń pietruszkikawałek
seleracebulakilka łyżek
zielonego groszku (może być mrożony)3-4
ziemniaki2 łyżki
śmietany 18%natka pietruszkiłyżka
słodkiej papryki suszonej w płatkach
sólpieprzliście lauroweziele angielskieWarzywa obrać.
Marchewkę pokroić w niewielką kostkę,
ziemniaki w większą.
Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać
masło, wrzucić
marchewkę,
ziemniaki,
seler i
pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością
wody, ile chcemy
mieć zupy. Dodać
cebulę,
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać
groszek i
paprykę.
Mięso mielone wymieszać z
jajkiem i
bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić
śmietaną. Posypać
natką pietruszki.