ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: słodki warstwowiec

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: słodki warstwowiec

nazwa

Wykonanie

To gratka dla fanów ciast z galaretką i owocami. Inne niż klasyczne, bo pieczone razem z budyniem. Mocno kakaowy budyń, chrupiący kokos i pyszne owoce zatopione w galaretce- borówki amerykańskie, mandarynki i banany. Najlepiej smakuje z herbatką z cytryną. Jedno co bym w nim zmieniła, to kokos- mógłby być drobniejszy, wtedy by się tak nie kruszył. Ale na smak nie ma to żadnego wpływu.
foremka 24*24 cm
Składniki: na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
180 g zimnego masła na budyń:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru na kokos:
4 białka
180 g kokosu
szczypta soli
2-3 łyżki cukru na wierzch:
1 galaretka pomarańczowa
1 banan
puszka mandarynek
1/2 szklanki borówki amerykańskiej (użyłam mrożonej)
Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Z mleka, cukru, kakao i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, dodać kokos, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na ciasto wyłożyć gorący budyń a następnie szybko rozsmarować pianę z kokosem. Piec około 40 minut. Wystudzić.
Mandarynki odsączyć. Sok uzupełnić wodą do 1,5 szklanki, zagotować. Rozpuścić w nim galaretkę i odstawić. Na wystudzonym cieście ułożyć mandarynki, borówki i plasterki banana. Zalać lekko już stężałą galaretką.
Moja rada:
Jeżeli używam mrożonych owoców, nie rozmrażam ich. Zamrożone zalewam galaretką, dzięki czemu zachowują ładny wygląd, a galaretka szybciej tężeje.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/sodki-warstwowiec.html