Wykonanie

To gratka dla fanów ciast z
galaretką i
owocami. Inne niż klasyczne, bo pieczone razem z
budyniem. Mocno
kakaowy budyń, chrupiący
kokos i pyszne
owoce zatopione w
galaretce-
borówki amerykańskie,
mandarynki i
banany. Najlepiej smakuje z
herbatką z
cytryną. Jedno co bym w nim zmieniła, to
kokos- mógłby być drobniejszy, wtedy by się tak nie kruszył. Ale na smak nie ma to żadnego wpływu.foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki
mąki2 łyżki
cukru4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany180 g zimnego
masła na
budyń:1 litr
mleka3 budynie
waniliowe4 łyżki
kakao4 łyżki
cukru na
kokos:4
białka180 g
kokosuszczypta
soli2-3 łyżki
cukru na wierzch:1
galaretka pomarańczowa1
bananpuszka
mandarynek1/2 szklanki
borówki amerykańskiej (użyłam mrożonej)Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Z
mleka,
cukru,
kakao i proszku budyniowego ugotować gęsty
budyń.
Białka ubić z
solą i
cukrem na sztywną pianę, dodać
kokos, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na ciasto wyłożyć gorący
budyń a następnie szybko rozsmarować pianę z
kokosem. Piec około 40 minut. Wystudzić.
Mandarynki odsączyć. Sok uzupełnić
wodą do 1,5 szklanki, zagotować. Rozpuścić w nim
galaretkę i odstawić. Na wystudzonym cieście ułożyć
mandarynki,
borówki i plasterki
banana. Zalać lekko już stężałą
galaretką.Moja rada:Jeżeli używam
mrożonych owoców, nie rozmrażam ich. Zamrożone zalewam
galaretką, dzięki
czemu zachowują ładny wygląd, a
galaretka szybciej tężeje.