ßßß
Nienawidzę upałów. Po trzech dniach mam dość i chcę z powrotem jesień lub zimę. W taką pogodę mam totalną niemoc i nawet piec mi się nie chce.Dlatego dziś będzie prosto i szybko.Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci. Kiedyś robiłam wersje z jabłkami, wyszła pyszna, a ta z rabarbarem i bananami jeszcze lepsza. Kruche ciasto, owoce i budyń to świetne połączenie do letniej herbatki na tarasie. Inspirowałam się przepisem Kasi, który troszkę zmodyfikowałam.Składniki: na ciasto:4 pełne kopiate szklanki mąki250 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem. na nadzienie:400 g rabarbaru2 bananyRabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki. na budyń:1100 ml mleka3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru6-7 łyżek cukruZ podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać cukrem pudrem.