Jeden z moich ulubionych serników. Dzięki dodatkowi oleju jest soczysty i delikatny. Tym razem użyłam swojskiego sera i przez to był jeszcze lepszy. Jego zaletą jest to, że nie opada, a painka dodaje mu uroku.Składniki: na ciasto:20 dag mąki10 dag masła2 żółtka10 dag cukru pudru3 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoZe wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. na masę serową:1200 g sera na sernik (użyłam pół na pół wiaderkowego i swojskiego twarogu)3/4 szklanki cukru6 żółtek3/4 szklanki oleju1/2 szklanki mleka2 opakowania budyniu waniliowego2 cukrywanilioweskórka otarta z cytrynyłyżka soku z cytrynyŻółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało. Ucierając dodawać po łyżce sera. Dodać skórkę i sok z cytryny, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylać na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175*C na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na ser piankę. na piankę:2 opakowania kisielu truskawkowego6 białek3/4 szklanki cukruszczypta soliBiałka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze pół godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.