ßßß
Półkruche ciasto, kremowa cytrynowa warstwa sera i lekka cytrynowa pianka, to coś, co musi pojawić się na Waszym stole. I daję głowę, że się uda. Nie opadł ani milimetra:)Składniki: na ciasto:215 g mąki100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki kwaśnej śmietany 18%100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:1200 g sera6 żółtek1 szklanka cukru3/4 szklanki oleju3/4 szklanki mleka (jeśli używamy rzadkiego sera to mleko należy pominąć)2 opakowania budyniu waniliowegoskórka otarta z dwóch dużych cytrynsok z połowy cytryny na piankę cytrynową:8 białek (pozostałe z ciasta i masy serowej)2 opakowania kisielu cytrynowego1 szklanka cukru pudruszczypta soliskórka otarta z cytrynySkładniki ciasta zagnieść szybko na stolnicy. Blaszkę o wymiarach 25*34 cm wyścielić dokładnie papierem. Na dnie rozwałkować ciasto.Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.Wylać na ciasto. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiele i skórkę z cytryny. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wyłączyć i uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystygnięcia. Najlepiej odstawić go na noc w chłodne miejsce i kroić dopiero następnego dnia.

