Wykonanie

Półkruche ciasto, kremowa cytrynowa warstwa
sera i lekka cytrynowa pianka, to coś, co musi pojawić się na Waszym
stole. I
daję głowę, że się uda. Nie opadł ani milimetra:)Składniki: na ciasto:215 g
mąki100 g
cukru pudru2
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%100 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
serową:1200 g
sera6
żółtek1 szklanka
cukru3/4 szklanki
oleju3/4 szklanki
mleka (jeśli używamy rzadkiego
sera to
mleko należy pominąć)2 opakowania budyniu
waniliowegoskórka otarta z dwóch dużych
cytrynsok z połowy
cytryny na piankę
cytrynową:8
białek (pozostałe z ciasta i masy serowej)2 opakowania
kisielu cytrynowego1 szklanka
cukru pudruszczypta
soliskórka otarta z
cytrynySkładniki ciasta zagnieść szybko na stolnicy. Blaszkę o wymiarach 25*34 cm wyścielić dokładnie papierem. Na dnie rozwałkować ciasto.Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.Wylać na ciasto. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut.
Białka ubić z
solą i
cukrem pudrem na pianę, pod koniec ubijania wsypać
kisiele i
skórkę z cytryny. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wyłączyć i uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystygnięcia. Najlepiej odstawić go na noc w chłodne miejsce i kroić dopiero następnego dnia.


