Wykonanie
Za oknem zima, a ja sięgam po moje ukochane
jagody. Oczywiście z zamrażalnika. Do tego kruchutkie,
cytrynowe ciasto. Na wierzchu chrupiąca, a w środku piankowata
beza. Jednym zdaniem - zapraszam na pyszne tartaletki!(9 tartaletek o średnicy 10cm)Ciasto:160g
mąki krupczatki (typ 450)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukruszczypta
soli75g
masła1
żółtko1 łyżka
śmietany 18% (czubata)skórka starta z 1/2
cytrynyWypełnienie:4
białka150g
cukruszczypta
soli1 szklanka
jagód (ja użyłam mrożonych)Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. Dodać
masło,
żółtko,
śmietanę i
skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.Natłuscić foremki do tartaletek. Ciasto rozwałkować, wykrawać koła i wylepić foremki. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, na którą nasypać
ryż (lub inny obciążnik). Piec w 200 stopniach przez 7 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec jeszcze 3 minuty.Ubić
białka z
cukrem i szczyptą
soli. Podzielić pianę na 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać
jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać
jagodową pianę do tartaletek. Na nią nałożyć białą pianę. Piec 30 minut w 160 stopniach.Jeśli, jakimś cudem, tartaletki nie zostaną zjedzone przez kilka godzin, na powierzchni
bezy pojawią się kropelki rosy.Smacznego!