Wykonanie
Dziś przedstawiam ciasto bogate w aromaty i tekstury. Wilgotny spód o smaku
cytryny i
kokosa. Środek kwaśny,
jagodowy (i te pękające w trakcie gryzienia
jagody, puszczające pyszny sok, mmm...). Na wierzchu puszysta, lekko przypieczona
beza. Ciasto pyszne, efektowne i przede wszystkim bardzo proste w wykonaniu. Polecam każdemu!(forma o średnicy 24cm)Ciasto:125g
masła100g
cukru1
cukier waniliowy2
jajka4
żółtkaskórka starta z 1
cytryny1 łyżka
wiórków kokosowych180g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWierzch:szklanka
jagód4
białka150g
cukru1
cukier waniliowyszczypta
soliUtrzeć
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładki krem. Miksując, dodawać po kolei całe
jajka i
żółtka. Wsypać
skórkę z cytryny i
wiórki kokosowe, a na koniec
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Posmarować tortownicę
masłem i wyłożyć do niej ciasto. Piec 17 minut w 180 stopniach.Odłożyć jedną łyżkę
cukru ze 150g na później. Z
białek, reszty
cukru,
cukru waniliowego i
soli ubić pianę. Powinna być lśniąca i
mieć konsystencję pozwalającą na utworzenie z niej szczytów. Wymieszać ją z odłożoną wcześniej łyżką
cukru.Na ciasto wyłożyć
jagody i przykryć je pianą. Piec w 200 stopniach przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 10 minut.Smacznego!