ßßß Cookit - przepis na MALINY POD PIERZYNKĄ

MALINY POD PIERZYNKĄ

nazwa

Wykonanie

Pyszne malinki pod pierzynką z białek. Bardzo proste i łatwe ciasto. Polecam.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 5 żółtek
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piana:
- 5 białek
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 szklanki przebranych malin
Mąkę przesiać na stolnicę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukry, proszek, sól i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Placek rozwałkować lekko podsypując mąką, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć owoce.
Piec w nagrzanym do 160stopni piekarniku przez 20- 25 minut, aż do nabrania złotego koloru. Następni e ciasto wyjąć, rozsmarować ubita na sztywno piane z białek.
i wyrównać powierzchnię. Włożyć ponownie do piekarnika, piec aż piana nabierze jasnozłotego koloru. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/08/MALINY-POD-PIERZYNKA.html