Wykonanie
Pyszne
malinki pod pierzynką z
białek. Bardzo proste i łatwe ciasto. Polecam.Ciasto:- 3 szklanki
mąki- 1 szklanka
cukru- 1 kostka
masła- 5
żółtek- 2
cukry waniliowe- 3 łyżki
śmietany 18%- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soliPiana:- 5
białek- szczypta
soliDodatkowo:- 2 szklanki przebranych
malinMąkę przesiać na stolnicę na stolnicę, posiekać z
masłem, dodać
żółtka,
cukry, proszek,
sól i
śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Placek rozwałkować lekko podsypując
mąką, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć
owoce.
Piec w nagrzanym do 160stopni piekarniku przez 20- 25 minut, aż do nabrania złotego koloru. Następni e ciasto wyjąć, rozsmarować ubita na sztywno piane z
białek.
i wyrównać powierzchnię. Włożyć ponownie do piekarnika, piec aż piana nabierze jasnozłotego koloru. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.