Wykonanie
Hej, kolejny miesiąc za nami, a ja mam dla Was jeszcze jeden sernik na kruchym spodzie i z kruchym
ciastem na wierzchu. Będzie on chyba najlepszą pozycją na ten dzień. P.s. bądźcie dziś ostrożni! :)
ciasto:200 g
masła2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru4
żółtka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę połączyć z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodać
masło oraz
żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Całość podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na min. 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (natłuszczoną i oprószoną
bułką tartą). Podpiec w 180 º C przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.masa:600 ml
śmietany 18%1/2 szklanki
cukru50 g
mąki4
białka1 opakowanie budyniu
waniliowego (sam proszek)
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy powstanie sztywna masa zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać
śmietanę. Na koniec wsypać
budyń i
mąkę. Połączyć. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. "Sernik" piec w 180 º C przez ok. 55 minut na najniższym poziomie piekarnika. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.Smacznego! :)