ßßß Cookit - przepis na Kraina Sosny: sernik?

Kraina Sosny: sernik?

nazwa

Wykonanie

Hej, kolejny miesiąc za nami, a ja mam dla Was jeszcze jeden sernik na kruchym spodzie i z kruchym ciastem na wierzchu. Będzie on chyba najlepszą pozycją na ten dzień. P.s. bądźcie dziś ostrożni! :)
ciasto:
200 g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło oraz żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Całość podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na min. 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (natłuszczoną i oprószoną bułką tartą). Podpiec w 180 º C przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
masa:
600 ml śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
50 g mąki
4 białka
1 opakowanie budyniu waniliowego (sam proszek)
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy powstanie sztywna masa zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać śmietanę. Na koniec wsypać budyń i mąkę. Połączyć. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. "Sernik" piec w 180 º C przez ok. 55 minut na najniższym poziomie piekarnika. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/sernik.html