ßßß
ciasto:200 g masła2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru4 żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło oraz żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Całość podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na min. 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (natłuszczoną i oprószoną bułką tartą). Podpiec w 180 º C przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić.masa:600 ml śmietany 18%1/2 szklanki cukru50 g mąki4 białka1 opakowanie budyniu waniliowego (sam proszek)Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy powstanie sztywna masa zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać śmietanę. Na koniec wsypać budyń i mąkę. Połączyć. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. "Sernik" piec w 180 º C przez ok. 55 minut na najniższym poziomie piekarnika. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.Smacznego! :)
