ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,25 szklanekmasło 100 gramówcukier puder 1 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychżółtko 4 sztukśmietana 1 szklanekskórka otarta z cytryny 0,25 łyżek deserowychmąka 0,5 łyżek stołowychcukier 3 łyżek stołowychwanilia 0,5 sztukWykonanie:Mąkę przesiać i nożem posiekać dokładnie z masłem, dodać skórkę z otartej cytryny, wyciśnięty sok lub spirytus, łyżeczkę cukru pudru i 1 żółtko. Zarobić ciasto nożem, zagnieść szybko ręką, owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przygotować maleńkie foremki do babek, wysmarować je stopionym masłem za pomocą pędzelka. O,5 łyżki mąki wymieszać z żółtkami, śmietanką, cukrem i utłuczoną wanilią i podgrzewać na małym ogniu ubijając trzepaczką do zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia. Gdy masa zgęstnieje, wystudzić. Placek cienko rozwałkować. Foremki ustawić na stolnicy jedną obok drugiej kilkoma rzędami, przykryć rozwałkowanym ciastem i wciskać do foremek w ten sposób, aby okleiło ścianki, lekko przewałkować. Ciasto powinno się odcisnąć na obwodzie foremek. Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek i wykrajać kółka o średnicy foremek. Napełnić babki, przygotowaną, ostudzoną masą śmietankową przykryć foremkę przygotowanym kółkiem ( chodź niekoniecznie należy przykrywać, można od razu na ciasto kłaść masę z bitej śmietany) Babki ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. Upiec, , rumieniąc na jasnozłoty kolor. Najsmaczniejsze są lekko ciepłe.Uwagi:Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: