Prawdziwe domowe ciasto, jak u babci. Podczas pieczenia wypełnia dom cudownym aromatem kruchego ciasta i gruszek.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki mąki2 żółtka150 g masła3 łyżki cukru2 łyżki kakao2 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie gruszkowe:6 gruszek1 opakowanie budyniu waniliowego2 łyżki cukru1 łyżeczka soku z cytryny na nadzienie budyniowe:3/4 litra mleka2 opakowania budyniu waniliowego3 łyżki cukrudodatkowo:cukier puder do posypaniaSkładniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto wyłożyć ciepły budyńgruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.