Wykonanie

Postanowiłam reaktywować przepisy ze starego zeszytu, więc w najbliższym czasie pojawiać się będą stare klasyczne wypieki. Zaczynam więc dziś Hiszpanem,
ciastem kakaowym, z
jeżynowym dżemem i
rodzynkami moczonymi w
rumie.Składniki: na
biszkopt:6
jajek3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
maki krupczatki2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników upiec
biszkopt, przestudzić, podzielić na dwie części. na krem:3 szklanki
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanej3
żółtka1 łyżka
kakao250 g
masła4 łyżki
cukru pudrudodatkowo:1/2 słoiczka
dżemu jeżynowego (lub innego kwaśnego)
Żółtka,
mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną i
kakao rozrobić w szklance
mleka. resztę
mleka zagotować. Na gotujące się
mleko wlać przygotowany roztwór i ugotować
budyń, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Jeden blat
biszkopta posmarować
dżemem, następnie delikatnie wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim
biszkoptem. na wierzch:330 ml
śmietanki 30%1 opakowanie
Śnieżki1 łyżeczka
kakao2 łyżki
cukru pudru150 g
rodzynek namoczonych wcześniej w
rumiekilka kostek
czekolady (użyłam z nadzieniem
truflowym)
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem,
kakao i
śnieżką. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć
rodzynki i posypać startą
czekoladą.