ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "Hiszpan"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "Hiszpan"

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam reaktywować przepisy ze starego zeszytu, więc w najbliższym czasie pojawiać się będą stare klasyczne wypieki. Zaczynam więc dziś Hiszpanem, ciastem kakaowym, z jeżynowym dżemem i rodzynkami moczonymi w rumie.
Składniki: na biszkopt:
6 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki krupczatki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, przestudzić, podzielić na dwie części. na krem:
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżka kakao
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1/2 słoiczka dżemu jeżynowego (lub innego kwaśnego)
Żółtka, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao rozrobić w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany roztwór i ugotować budyń, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Jeden blat biszkopta posmarować dżemem, następnie delikatnie wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem. na wierzch:
330 ml śmietanki 30%
1 opakowanie Śnieżki
1 łyżeczka kakao
2 łyżki cukru pudru
150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
kilka kostek czekolady (użyłam z nadzieniem truflowym)
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao i śnieżką. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rodzynki i posypać startą czekoladą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/ciasto-hiszpan.html