ßßß Cookit - przepis na piernik z malinami i czekoladą

piernik z malinami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pora wykorzystywać zamrożone latem owoce, bo zajmują dużo miejsca. Na pierwszy rzut poszły maliny, dość kwaśne, dlatego uświetniły piernik, który dodatkowo został polany czekoladą i posypany bakaliami. Przełożyłam go domową konfiturą malinową (to był ostatni słoiczek niestety :((( ). Całość wyszła pysznie, wszystko fajnie razem gra. A na weekend planuję jagodowy sernik, może na zimno...
Składniki (tortownica 26 cm):
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki mleka
1,5 łyżki miodu
2 jajka
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
przyprawa korzenna
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mrożonych malin
1 łyżka drobnej bułki tartej
Margarynę roztopić, ostudzić. Dodać mleko, miód i jajka, wymieszać. Miksując dodawać powoli cukier, mąkę, kakao, proszek, sól i przyprawę korzenną. Ciasto miksować do dokładnego połączenia składników, a następnie wylać do formy. Posypać bułką tartą i wyłożyć rozmrożone maliny. Piec w 180*C około 50 minut, sprawdzając patyczkiem.
dodatkowo:
słoiczek konfitury malinowej
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 szklanka bakalii (rpdzynki z rumu, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina)
4 łyżki mleka
Ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki, posmarować konfiturą i złożyć. Bakalie posiekać..Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto, posypać bakaliami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/01/piernik-z-malinami-i-czekolada.html