Wykonanie
Pora wykorzystywać zamrożone latem
owoce, bo zajmują dużo miejsca. Na pierwszy rzut poszły
maliny, dość kwaśne, dlatego uświetniły piernik, który dodatkowo został polany
czekoladą i posypany
bakaliami. Przełożyłam go domową
konfiturą malinową (to był ostatni słoiczek niestety :((( ). Całość wyszła pysznie, wszystko fajnie razem gra. A na weekend planuję
jagodowy sernik, może na zimno...Składniki (tortownica 26 cm):3/4 kostki
margaryny3/4 szklanki
mleka1,5 łyżki
miodu2
jajka1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukruprzyprawa korzenna2 łyżeczki
kakaoszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g mrożonych
malin1 łyżka drobnej
bułki tartejMargarynę roztopić, ostudzić. Dodać
mleko,
miód i
jajka, wymieszać. Miksując dodawać powoli
cukier,
mąkę,
kakao, proszek,
sól i
przyprawę korzenną. Ciasto miksować do dokładnego połączenia składników, a następnie wylać do formy. Posypać
bułką tartą i wyłożyć rozmrożone
maliny. Piec w 180*C około 50 minut, sprawdzając patyczkiem.dodatkowo:słoiczek
konfitury malinowej1 tabliczka
czekolady mlecznej1 szklanka
bakalii (
rpdzynki z
rumu, kandyzowana
skórka pomarańczowa,
suszona żurawina)4 łyżki
mlekaOstudzone ciasto przekroić na dwa krążki, posmarować
konfiturą i złożyć.
Bakalie posiekać..
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem i polać ciasto, posypać
bakaliami.