Wykonanie
Po krokietach
szpinakowych , kapuścianych i
pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych
grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące maślaczki , miodaczki , podgrzybki i
prawdziwki …no i co tam jeszcze da się wyszperać 😉 Wszystkie przepisy z użyciem
grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią ,
słoneczną , czy deszczową , nie istotne ..uwielbiam spacer po suchych , szeleszczących liściach i ten specyficzny zapach unoszący się w powietrzu ..kolorowa piękna
pora roku . No a
grzyby ..chyba niewiele jest rzeczy , które je wyprzedzają
smakowo 😉
Składniki :6 bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych0,5 kg mieszanych
grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z
solą )2
cebule2 ząbki
czosnku100 g wędzonego na zimno
boczk u2-3 gałązki
tymianku1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżka
sosu sojowego grzybowego2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
cukrusól ,
pieprz do smaku2
jajka1 szklanka
bułki tartejGrzyby siekamy jak najdrobniej się da .
Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy na nim najpierw
cebulkę z wyciśniętym
czosnkiem , jak zmięknie , dodajemy posiekany drobniutko
boczek ,
grzyby ,
sól ,
cukier , gałkę ,
sos sojowy i smażymy jeszcze kilka minut , aż nabiorą przyrumienienia . Odstawiamy do wystygnięcia. Farsz warto zmielić maszynką o grubych oczkach . Do wystudzonego farszu dodajemy posiekany
tymianek i doprawiamy
pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej ,po czym smażymy na średnim
oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem
jogurtowo-
ogórkowym 😉