Wykonanie
Taki pasztet to gratka dla wielbicieli
selera. Ja za
selerem średnio przepadam, ale muszę powiedzieć, że ten pasztet bardzo mi posmakował. Kromka
chleba z
masłem, na to plasterek pasztetu z
selera i naprawdę fajne jedzenie, a do tego zdrowe. Pasztet ma kremową, delikatną konsystencję, a smak
selera nie jest bardzo dominujący. Polecam.1/2 kg
selera (po obraniu)1 duża
cebula125 g
masła1/2 szklanki
wywaru grzybowego (może być z kostki)1 łyżka
sosu sojowego2 ząbki
czosnku3
jajka1/2 szklanki
bułki tartej1 płaska łyżeczka
gałki muszkatołowejpieprz (dosyć dużo)
sólSelera oraz
cebulę należy zetrzeć na tarce lub w malakserze na grubych oczkach warzywnych. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy
wywar grzybowy, łyżkę
sosu sojowego, oraz
masło. Ciągle mieszając (na małym ogniu) doprowadzamy do rozpuszczenia
masła i od tego momentu gotujemy około 1 - 1,5 godziny bez przykrywania (ja gotowałam dokładnie 1,5 godziny). Gotujemy do momentu, aż
seler będzie całkiem miękki, ściemnieje, a masa będzie lekko zbita. Podczas gotowania trzeba uważać, bo masa z
selera przywiera do dna garnka, dlatego bardzo ważne jest, żeby dosyć często mieszać i gotować na małym ogniu.Kiedy
seler ma już odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, 2 łyżki
chrzanu, roztrzepane lekko
jajka i
bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy
gałkę muszkatołową,
pieprz i
sól do smaku. Masę przekładamy do małej formy keksowej wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna)Przepis z programu: "Ewa gotuje".Smacznego!