Wykonanie

Składniki :
1 duży
seler i połowa też dużego
selera- wagowo około 50 dag
3
jajkaokoło 3/4 szklanki
bułki tartej, łyżka
kaszy manny25 dag
pieczareksól,
pieprz, łyżka
sosu sojowegopłaska łyżeczka
majeranku i
gałki muszkatołowejolej do smażenia
4 ząbki
czosnku1 duża
cebulamasło
Przygotowanie :
Cebulę i
selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera i starły się same
Umyte
pieczarki również rozdrobniłam, ale oddzielnie
Do garnka wsypałam starty
seler i
cebulę, zalałam szklanką
wody, dołożyłam 2 łyżki
masła- gotowałam około 15 min. bez przykrycia do miękkości ( często mieszałam )
Pieczarki i pokrojony drobno
czosnek przesmażyłam na
maśle, do odparowania soku
Do
selera dodałam
pieczarki, doprawiłam
solą,
majerankiem,
pieprzem,
gałką muszkatołową,
sosem sojowym, dosypałam
bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam
Po wystudzeniu dodałam
jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać
kaszy mannyCałość przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) wyłożonej folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp. 190 *C

Pasztet jest bardzo delikatny i kruchy. Tym którzy nie jadają
mięsa na pewno przypadnie do smaku :)

Smacznego !

Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się swoim smakiem, ale ogólnie główne składniki pozostają niezmienne.
Zastanawiam się czy
pieczarki można byłoby zastąpić prawdziwymi
grzybami ?

Tak wyglądał
seler i
cebula po rozdrobnieniu.
Inspiracja -kwartalnik "Na zdrowie" Nr.31 - 2014