ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z selera

Pieczeń z selera

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag
3 jajka
około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny
25 dag pieczarek
sól, pieprz, łyżka sosu sojowego
płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej
olej do smażenia
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
masło
Przygotowanie :
Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera i starły się same
Umyte pieczarki również rozdrobniłam, ale oddzielnie
Do garnka wsypałam starty seler i cebulę, zalałam szklanką wody, dołożyłam 2 łyżki masła- gotowałam około 15 min. bez przykrycia do miękkości ( często mieszałam )
Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku
Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam
Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny
Całość przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) wyłożonej folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp. 190 *C
Pasztet jest bardzo delikatny i kruchy. Tym którzy nie jadają mięsa na pewno przypadnie do smaku :)
Smacznego !
Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się swoim smakiem, ale ogólnie główne składniki pozostają niezmienne.
Zastanawiam się czy pieczarki można byłoby zastąpić prawdziwymi grzybami ?
Tak wyglądał seler i cebula po rozdrobnieniu.
Inspiracja -kwartalnik "Na zdrowie" Nr.31 - 2014
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/11/pieczen-z-selera.html