Wykonanie
Składniki :1 duży
seler i połowa też dużego
selera- wagowo około 50 dag3
jajkaokoło 3/4 szklanki
bułki tartej, łyżka
kaszy manny25 dag
pieczareksól,
pieprz, łyżka
sosu sojowegopłaska łyżeczka
majeranku i
gałki muszkatołowejolej do smażenia4 ząbki
czosnku1 duża
cebulamasłoPrzygotowanie :
Cebulę i
selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera i starły się sameUmyte
pieczarki również rozdrobniłam, ale oddzielnieDo garnka wsypałam starty
seler i
cebulę, zalałam szklanką
wody, dołożyłam 2 łyżki
masła- gotowałam około 15 min. bez przykrycia do miękkości ( często mieszałam )
Pieczarki i pokrojony drobno
czosnek przesmażyłam na
maśle, do odparowania sokuDo
selera dodałam
pieczarki, doprawiłam
solą,
majerankiem,
pieprzem,
gałką muszkatołową,
sosem sojowym, dosypałam
bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłamPo wystudzeniu dodałam
jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać
kaszy mannyCałość przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) wyłożonej folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp. 190 *C
Pasztet jest bardzo delikatny i kruchy. Tym którzy nie jadają
mięsa na pewno przypadnie do smaku :)
Smacznego !
Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się swoim smakiem, ale ogólnie główne składniki pozostają niezmienne.Zastanawiam się czy
pieczarki można byłoby zastąpić prawdziwymi
grzybami ?
Tak wyglądał
seler i
cebula po rozdrobnieniu.Inspiracja -kwartalnik "Na zdrowie" Nr.31 - 2014