ßßß Cookit - przepis na Pasztet z selera z chrzanem

Pasztet z selera z chrzanem

nazwa

Wykonanie

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki.
Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz.
650 g selera
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
100 g masła
1 łyżka sosu sojowego
2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki
3 jajka
1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
sól do smaku
Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać.
Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko).
Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą.
Masę przełożyć do keksówki.
Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 45 minut.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/pasztet-z-selera.html