Wykonanie
Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez
sos sojowy,
chrzan i
czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i
ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki.Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz.
650 g
selera1
cebula2
marchewki2 ząbki
czosnku2 łyżki
chrzanu ze słoiczka100 g
masła1 łyżka
sosu sojowego2/3 szklanki
bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki3
jajka1 szklanka gorącego
wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego)1 łyżeczka startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka zmielonego
pieprzusól do smaku
Seler,
marchew i
cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.
Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać
wywarem grzybowym, dodać
sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą
wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko).Do warzyw dodać
jajka,
bułkę tartą,
chrzan,
gałkę muszkatołową,
pieprz i
sól. Wyrobić na jednolitą masę.Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać
bułką tartą.Masę przełożyć do keksówki.Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 45 minut.