ßßß
Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam przyprawy korzenne i gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus gruszkowy. Całość wykończona czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.Składniki:Spód:1 szklanka mąki100 g masła pokrojonego w kostkę1 żółtko1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki cynamonuMasa serowa:1 kg. sera śmietankowego (w kostce)4 jajka200 g masła temp. pokojowa1 budyń śmietankowy450 g kajmakuMus:1,5 kg gruszekcukier do smaku (u mnie 2 łyżki)1/4 łyżeczki kardamonu1 łyżka soku z cytryny3 łyżeczki agaruPolewa:150 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudruszczypta soli5 łyżek mlekaTortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia.