Wykonanie

Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i
będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie
sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam
przyprawy korzenne i
gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus
gruszkowy. Całość wykończona
czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.Składniki:Spód:1 szklanka
mąki100 g
masła pokrojonego w kostkę1
żółtko1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
kakao1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
cynamonuMasa serowa:1 kg.
sera śmietankowego (w kostce)4
jajka200 g
masła temp. pokojowa1
budyń śmietankowy450 g kajmakuMus:1,5 kg
gruszekcukier do smaku (u mnie 2 łyżki)1/4 łyżeczki
kardamonu1 łyżka
soku z cytryny3 łyżeczki agaruPolewa:150 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudruszczypta
soli5 łyżek
mlekaTortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej
wody.
Ciastem wykładamy dno blaszki.Masa serowa: Do roztartego
masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy
zmielony ser i
jajka. Na sam koniec dodajemy
budyń. Masę
serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).Mus:
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy
gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy
cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus
gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.Polewa:
Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy
mleko, dodajemy
cukier i
sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą
wodą (
woda nie może dotykać miski). Gdy
czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.* Zamiast agaru możemy wykorzystać
galaretkę np. cytrynowa albo
żelatynę.* Możemy wykorzystać
ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam
ser w kostce do zmielenia.