ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym

Sernik kajmakowy z nutką korzenną i musem gruszkowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kombinować, mieszać smaki a na końcu tuptać przy piekarniku czekając aż ciasto się upiecze i będę mogła spróbować i ocenić co z tego wyszło :D Tak jestem łasuchem i się do tego przyznaje ;D Tym razem miałam apetyt na połączenie sera i kajmaku a że mamy już jesień dodałam przyprawy korzenne i gruszki. Nie wiedziałam czy to wszystko ze sobą zagra, ale zagrało i to jeszcze jak! Sernik wyszedł nie za słodki (chociaż kajmaku jest sporo), zwarty a delikatności dostarcza mu mus gruszkowy. Całość wykończona czekoladą, która po prostu pasuje do wszystkiego i łączy ze sobą wszystkie smaki.
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki
100 g masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
4 jajka
200 g masła temp. pokojowa
1 budyń śmietankowy
450 g kajmaku
Mus:
1,5 kg gruszek
cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki agaru
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
5 łyżek mleka
Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.
Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
* Możemy wykorzystać ser z wiaderka ale jeśli mamy taką możliwość to zdecydowanie polecam ser w kostce do zmielenia.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/10/sernik-kajmakowy-z-nutka-korzenna-i.html