Wykonanie
Coś za co zabierałam się od dawna, a z racji braku czasu, nigdy nie mogłam skończyćGłówna bolączka tego przepisu, to to, że trzeba odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.nie jestem cierpliwa, nie odczekałabym 2 godzin, dlatego też zajęłam się drugimi
ciastkami :)Nawet nie wiecie jaka była moja radość, gdy spojrzałam do piekarnika i okazało się, że faktycznie zaczynają wyglądać tak, jak powinny <3
SKŁADNIKI:100 g
gorzkiej czekolady50 g masła/margaryny50 g
cukru1
jajko1
żółtko100 g
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cynamonucukier pudersólPRZYGOTOWANIE:
Czekoladę z masłem/margaryną rozpuścić w kąpieli wodnei i pozostawić do ostygnięcia. Ubić mase z
jajka,
żółtka i
cukru, a po wystygnięciu
margaryny dodać ją do tej masy.W drugiej misce połączyć
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao, szczypte
soli i
cynamon, następnie dodać go do wcześniej powstałej masy. Ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki, przykryte folią spożywczą. Po odczekaniu, formować z niego kulki i obtaczac mocno w cukrze pudrze. Układac na blaszcze wyłożonej pergaminem w odległości conajmniej 2 cm od siebie.Piec w 170 stopniach/ 13 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić na jakiś czas. Piec na niższych półeczkach.