ßßß Cookit - przepis na Babka cynamonowo- czekoladowa.

Babka cynamonowo- czekoladowa.

nazwa

Wykonanie

To już moja trzecia babka i póki co wszystkie mi się udały i były pyszne :) Pierwsza była babka jogurtowa, którą muszę koniecznie powtórzyć, ponieważ mama nie daje mi spokoju! Druga była babka drożdżowa, która urzekła moją rodzinkę po niedzielnym obiadku. Przyszedł czas na jakieś nadzienie i zawijasy. Czekolady gorzkiej u mnie pod dostatkiem, więc już wiedziałam jakie nadzienie zrobię. I oto jest (a właściwie była), pyszna, słodka i delikatna. Idealna na jutrzejsze popołudnie :)
Składniki:
ciasto:
100ml letniej wody
30g cukru
6g świeżych drożdży
2 żółtka o temperaturze pokojowej
1 jajko o temperaturze pokojowej
300g mąki
1/3 łyżeczki soli
100g masła, pokrojonego w kawałki, o temperaturze pokojowej
nadzienie:
40g cukru
15g niesłodzonego kakao
1 łyżeczka cynamonu
30g roztopionego masła
50g posiekanej, gorzkiej czekolady
lukier:
140g cukru pudru
15g masła
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na 6 min do wyrośnięcia lub lekkiego spienienia.
Do dużej miski wlewamy drożdże, dodajemy żółtka, jajka, pozostały cukier i dobrze mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy 300g mąki oraz sól i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dosypujemy mąkę na przemian z resztą masła i nie przestajemy miksować. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez chwilę. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.
Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsypujemy nadzienie i zostawiamy 2,5cm odstęp od jednego brzegu. Następnie zwijamy ciasto tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do formy.
Pieczemy przez 30-35min w temperaturze 180stopni.Sprawdzamy za pomocą suchego patyczka czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy na 10 min do wystygnięcia.
W garnku gotujemy wodę, do mniejszego garnuszka wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i 2 łyżki cukru. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy wystudzoną babkę i gotowe.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/babka-cynamonowo-czekoladowa.html