Wykonanie
To już moja trzecia babka i
póki co wszystkie mi się udały i były pyszne :) Pierwsza była babka jogurtowa, którą muszę koniecznie powtórzyć, ponieważ mama nie
daje mi spokoju! Druga była babka drożdżowa, która urzekła moją rodzinkę po niedzielnym obiadku. Przyszedł czas na jakieś nadzienie i zawijasy.
Czekolady gorzkiej u mnie pod dostatkiem, więc już wiedziałam jakie nadzienie zrobię. I oto jest (a właściwie była), pyszna, słodka i delikatna. Idealna na jutrzejsze popołudnie :)Składniki:ciasto:100ml letniej
wody30g
cukru6g świeżych
drożdży2
żółtka o temperaturze pokojowej1
jajko o temperaturze pokojowej300g
mąki1/3 łyżeczki
soli100g
masła, pokrojonego w kawałki, o temperaturze pokojowejnadzienie:40g
cukru15g niesłodzonego
kakao1 łyżeczka
cynamonu30g roztopionego
masła50g posiekanej,
gorzkiej czekoladylukier:140g
cukru pudru15g
masłaPrzygotowanie:W miseczce mieszamy
wodę,
cukier i
drożdże. Odstawiamy na 6 min do wyrośnięcia lub lekkiego spienienia.Do dużej miski wlewamy
drożdże, dodajemy
żółtka,
jajka, pozostały
cukier i dobrze mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy 300g
mąki oraz
sól i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dosypujemy
mąkę na przemian z resztą
masła i nie przestajemy miksować. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiamy przez chwilę. Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą.Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsypujemy nadzienie i zostawiamy 2,5cm odstęp od jednego brzegu. Następnie zwijamy ciasto tak jak roladę, wzdłuż dłuższego
boku i przekładamy do formy.Pieczemy przez 30-35min w temperaturze 180stopni.Sprawdzamy za pomocą suchego patyczka czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy na 10 min do wystygnięcia.W garnku gotujemy
wodę, do mniejszego garnuszka wsypujemy
cukier puder, dodajemy
masło i 2 łyżki
cukru. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie polewamy wystudzoną babkę i gotowe.Smacznego :)