Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy jedno z najsmaczniejszych świąt- Dzień
Czekolady. Trzeba to jakoś uczcić, a babeczki z płynną
czekoladą wydają się być idealną propozycją na tę okazję. Zainspirowana tym przepisem zrobiłam moją wersję babeczek
czekoladowych z
cynamonem. Cały sekret, podobnie jak przy babeczkach z płynnym
kajmakiem, to odpowiedni czas pieczenia. Babeczki pieczone nawet minutę za długo
będę równie pyszne, ale już bez płynnej
czekolady w środku. Fondat
czekoladowy z
cynamonem- zapraszam.
Składniki:60g
masła2 całe
jajka1
żółtko50g
cukru150g
gorzkiej czekolady2 płaskie łyżki
mąki2 łyżeczki
cynamonuCukier puderWykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki wkładamy do szklanej miseczki. Miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się
wodą i rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Pod sam koniec dodajemy
masło, mieszamy i jak tylko
masło się roztopi, to zdejmujemy miseczkę i z garną i zostawiamy
czekoladę do ostygnięcia.Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
żółtko, dosypujemy
cukier i za pomocą miksera ubijamy do momentu aż powstanie puszysta masa. Dolewamy do niej przestudzoną
czekoladę, mieszamy dosypujemy przesianą
mąkę wymieszaną z
cynamonem. Dokładnie mieszamy (najwygodniej zrobić to trzepaczką).Przygotowujemy sobie nieduże, najlepiej ceramiczne naczynka do zapiekania. Możemy zrobić 2 duże porcje lub 4 małe. Foremki dokładnie smarujemy
masłem i wysypujemy
cukrem pudrem. Przekładamy do nich
czekoladową masę i wstawiamy do piekarnika.Włączamy górną i dolną grzałkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych foremek. Podczas pieczenia najlepiej cały czas obserwować babeczki i mniej więcej niecałą minutę po tym jak zetnie się wierzch- wyjmujemy je z piekarnika. Od razu, bardzo ostrożnie, przekładamy z foremek na talerzyki, posypujemy
cukrem pudrem, możemy też ozdobić jakimś świeżym
owocem,
truskawki będą idealnie pasować, ja akurat miałam karambolę.Babeczki podajemy na ciepło, po przekrojeniu ze środka wypływa płynna
czekolada. Jeżeli babeczki piekły się zbyt długo, to płynnej
czekolady w prawdzie nie będzie, ale i tak będą miały bardzo przyjemną kremową konsystencję i będą równie pyszne jak te z płynną
czekoladą.