ßßß
Ciasto na blachę ok 25x35 cm:(moje bylo nieco wieksze, za to nizsze- 35x35 cm)* 500 g mąki* 250 ml mleka* 100 g masła* 2 jajka* 4 łyżki cukru* 2 łyżki miodu* 25 g świeżych drożdży (wzielam suszone)* 1 szczypta soliKruszonka:* 60 g mąki* 50 g cukru pudru* 60 g masła* 1 płaska łyżeczka cynamonu+ pol lyzeczki mielonych gozdzikowDodatkowo:* 3 mocno dojrzałe gruszki+ sok z cytryny+ 2-3 lyzki platkow owsianychMake wymieszalam z suszonymi drozdzami, sola i cukrem. Mleko ogrzalam i rozpuscilam w nim maslo i miod. Do maki wbilam jajka a nastepnie dodalam mleko z tluszczem i miodem. Zagniotlam ciasto, ktory wyrastalo nieco wiecej niz godzine. W tym czasie obralam gruszki, wydrazylam gniazda nasienne, pokroilam na kawalki i skropilam sokiem z cytryny.Zrobilam kruszonke i wstawilam ja do lodowki.Po wyrosnieciu ciasto przelozylam do formy wylozonej pergaminem. Nastepnie odsaczylam gruszki z soku, ciasto posypalam platkami owsianymi i gruszkami.
Ciasto ponownie wyrastalo ok. 20 minut. Nastepnie obsypalam je kruszonka i wstawilam do nagrzanego piekrnika (200°C) na 40 minut.
Voila! Oto efekt :)
A potem jedlismy ;)