Wykonanie
Ten doskonały i jednocześnie łatwy przepis pochodzi od Moniki Cesarato, mieszkanki Chioggii, miasteczka położonego w pobliżu Wenecji. Chioggia zwana jest Mała Wenecją, jest piękna i atmosferyczna, podobnie jak Wenecja. Mieszkałam w Chioggii przez kilka tygodni i doskonale pamiętam jej atmosferę, wieczorny gwar, zapach jedzenia i zieloną barwę kanałów, a także serdeczność mieszkańców i przepiękną starą architekturę. Może dlatego
tarta gruszkowa smakuje dla mnie wyjątkowo.
Cynamon w cieście i nie zmieniony żadnymi dodatkami naturalny smak
gruszek świetnie się komponują. Jedynie
waniliowe lody albo ubite z odrobiną
cukru mascarpone mają szansę wzbogacić jej smak.


Skladniki:ciasto:300g
mąki160g
masła zimnego i pokrojonego na kawałeczki160g drobnego
cukru1
jajko2 łyżeczki
cynamonuspora szczypta
solinadzienie;5 dużych
gruszek dojrzałych, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki3 łyżki płynnego
miodu
Jak zrobiłam: na formę 25cm
Mąkę roztarłam z
masłem palcami, aż konsystencją przypominała okruszki.Dodałam
cukier,
jajko,
cynamon i
sól, szybko wyrobiłam ciasto. Kulę ciasta zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.Formę do tarty wyłożyłam papierem do pieczenia. Zimne ciasto podzieliłam na dwie równe części. Jedną rozwałkowałam i dokładnie wylepiłam spód i boki formy. Na spodzie ułożyłam plasterki
gruszki, polałam je płynnym
miodem. Drugą rozwałkowaną częścią przykryłam
owoce, dociskając brzegi ciasta do brzegów
spodu. Nakłułam w kilku miejscach. Piekłam w 190'C przez 30 minut, aż wierzch zrobił się złocisty.
