Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 150 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
masło 80 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
budyń czekoladowy 1 sztuk
mleko 2 szklanek
cukier 50 gramów
śmietana kremówka 2 łyżek stołowych
czekolada gorzka starta 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
cukier puder 1 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto:
masło, łyżkę
cukru i szczyptę
soli zagotować z 1 szklanką
wody. Wsypać
mąkę i energicznie mieszając, gotować na małym ogniu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przestudzić je, a następnie ucierać, dodając kolejno
jajka. Razem z ostatnim
jajkiem dodać
proszek do pieczenia. Blachę wyścielić pergaminem, nałożyć na niej kopczyki ciasta, zachowując
między nimi dość duże odstępy. Wstawić di piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (przez 20 minut nie otwierać piekarnika). Gorące ptysie przekroić w poprzek na pół i ostudzić.Krem: proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami
mleka i
cukrem(50g), resztę
mleka zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, wlać
budyń, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, przełożyć do miski i wystudzić mieszając. Połączyć ze
śmietaną,
czekoladą i
cynamonem. Kremem napełnić ptysie, posypać
cukrem pudrem i
kakao.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: