ßßß Cookit - przepis na Ptysie z kremem czekoladowym

Ptysie z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 150 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
masło 80 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
budyń czekoladowy 1 sztuk
mleko 2 szklanek
cukier 50 gramów
śmietana kremówka 2 łyżek stołowych
czekolada gorzka starta 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
cukier puder 1 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: masło, łyżkę cukru i szczyptę soli zagotować z 1 szklanką wody. Wsypać mąkę i energicznie mieszając, gotować na małym ogniu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przestudzić je, a następnie ucierać, dodając kolejno jajka. Razem z ostatnim jajkiem dodać proszek do pieczenia. Blachę wyścielić pergaminem, nałożyć na niej kopczyki ciasta, zachowując między nimi dość duże odstępy. Wstawić di piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (przez 20 minut nie otwierać piekarnika). Gorące ptysie przekroić w poprzek na pół i ostudzić.
Krem: proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka i cukrem(50g), resztę mleka zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, wlać budyń, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, przełożyć do miski i wystudzić mieszając. Połączyć ze śmietaną, czekoladą i cynamonem. Kremem napełnić ptysie, posypać cukrem pudrem i kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6984/Ptysie-z-kremem-czekoladowym