ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 150 gramówjajka 4 sztukcukier 1 łyżek stołowychsól 1 szczyptamasło 80 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychbudyń czekoladowy 1 sztukmleko 2 szklanekcukier 50 gramówśmietana kremówka 2 łyżek stołowychczekolada gorzka starta 1 łyżek stołowychCynamon 1 szczyptacukier puder 1 łyżek stołowychkakao 1 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: masło, łyżkę cukru i szczyptę soli zagotować z 1 szklanką wody. Wsypać mąkę i energicznie mieszając, gotować na małym ogniu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przestudzić je, a następnie ucierać, dodając kolejno jajka. Razem z ostatnim jajkiem dodać proszek do pieczenia. Blachę wyścielić pergaminem, nałożyć na niej kopczyki ciasta, zachowując między nimi dość duże odstępy. Wstawić di piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (przez 20 minut nie otwierać piekarnika). Gorące ptysie przekroić w poprzek na pół i ostudzić.Krem: proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka i cukrem(50g), resztę mleka zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, wlać budyń, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, przełożyć do miski i wystudzić mieszając. Połączyć ze śmietaną, czekoladą i cynamonem. Kremem napełnić ptysie, posypać cukrem pudrem i kakao.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: