ßßß Cookit - przepis na Tort "Melba"

Tort "Melba"

nazwa

Wykonanie

Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością malin i brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.
Polecam, tort znika w szybkim tempie :D
Składniki:
Biszkopty 3 sztuki:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki oleju
9 łyżek mąki
proszek do pieczenia
tortownica 25 cm, pergaminem wykładamy tylko dno
Krem:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa
400 ml śmietany kremówki
300 g serek homogenizowany naturalny
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
250 g malin + do dekoracji
200 ml śmietany kremówki
śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny
Biszkopty: 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2 żółtka i 1 łyżkę oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami.
Nadzienie: Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3 brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy jogurt, serek i cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy galaretkę pomarańczową a do drugiej truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy mieli problem z wyłożeniem na ciasto.
Wykończenie : Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina wody. Na paterze układamy biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z galaretką pomarańczową, brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z galaretka truskawkową, na niej układamy maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fiks albo żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch tortu. Dekorujemy polówkami brzoskwiń i malinami.
* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go śmietany.
* Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do śmietany.
* Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/09/tort-melba.html