Wykonanie

Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością
malin i
brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.Polecam, tort znika w szybkim tempie :DSkładniki:
Biszkopty 3 sztuki:6
jajek6 łyżek
cukru3 łyżki
oleju9 łyżek
mąkiproszek do pieczeniatortownica 25 cm, pergaminem wykładamy tylko dnoKrem:1
galaretka truskawkowa1
galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa400 ml
śmietany kremówki300 g
serek homogenizowany naturalny400 g
jogurtu naturalnego4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:puszka
brzoskwiń250 g
malin + do dekoracji200 ml
śmietany kremówkiśmietan-fix albo 1 łyżeczka
żelatynyBiszkopty: 2
białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki
cukru i ubijamy tak długo aż
cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2
żółtka i 1 łyżkę
oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki
mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi
biszkoptami.Nadzienie: Każdą
galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej
wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3
brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.Ubijamy
śmietanę kremówkę, dodajemy
jogurt,
serek i
cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
galaretkę pomarańczową a do drugiej
truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy
mieli problem z wyłożeniem na ciasto.Wykończenie :
Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina
wody. Na paterze układamy
biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z
galaretką pomarańczową,
brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim
biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z
galaretka truskawkową, na niej układamy
maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim
biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy
śmietanę kremówkę, dodajemy
śmietan-fiks albo
żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch
tortu. Dekorujemy polówkami
brzoskwiń i
malinami.* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go
śmietany.*
Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością
wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do
śmietany.*
Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.