ßßß
Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością malin i brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.Polecam, tort znika w szybkim tempie :DSkładniki:Biszkopty 3 sztuki:6 jajek6 łyżek cukru3 łyżki oleju9 łyżek mąkiproszek do pieczeniatortownica 25 cm, pergaminem wykładamy tylko dnoKrem:1 galaretka truskawkowa1 galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa400 ml śmietany kremówki300 g serek homogenizowany naturalny400 g jogurtu naturalnego4 łyżki cukru pudruDodatkowo:puszka brzoskwiń250 g malin + do dekoracji200 ml śmietany kremówkiśmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatynyBiszkopty: 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2 żółtka i 1 łyżkę oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami.Nadzienie: Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3 brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy jogurt, serek i cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy galaretkę pomarańczową a do drugiej truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy mieli problem z wyłożeniem na ciasto.Wykończenie : Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina wody. Na paterze układamy biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z galaretką pomarańczową, brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z galaretka truskawkową, na niej układamy maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fiks albo żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch tortu. Dekorujemy polówkami brzoskwiń i malinami.* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go śmietany.* Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do śmietany.* Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.