Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na bardzo fajny, lekki,
owocowy przekładaniec wyglądający bardzo atrakcyjnie i kusząco. Mamy tu trzy podstawowe warstwy
biszkopt, kwaśną masę
owocową i nieco słodszą masę
śmietankową. Dzięki temu masy świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo zgrany smak. Mogło by się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Najwięcej czasu zajmie nam czekanie, aż masy stężeją. Jeśli w zamrażarce zalegają wam
maliny albo
truskawki to polecam bo warto je zrobić :DSkładniki na 2
biszkopty:6
jajek6 łyżek
cukru9 łyżek
mąki2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:400 ml
śmietany kremówki400 ml
jogurtu naturalnego500 g
serka mascarpone7 czubatych łyżek
cukru pudru5 łyżeczek
żelatynyNadzienie
owocowe:1 kg
owoców truskawki,
maliny ( w sezonie świeże)opakowanie
żelatyny na 1Lzamiast
żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczkiForemka: 33x23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Biszkopty :Ubijamy trzy
białka, następnie dodajemy 3 łyżki
cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy
żółtka i 1 łyżkę
oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki
mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim
biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.Nadzienie
owocowe :
owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną
wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy
żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną
wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.Nadzienie
śmietankowe : Ubijamy
śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy
jogurt, miksujemy a następnie
serek i
cukier (
cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą).
Żelatynę przygotujmy tak jak w
masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.Przekładanie: Pierwszy jest
biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa,
biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.