ßßß
Zapraszam dzisiaj na bardzo fajny, lekki, owocowy przekładaniec wyglądający bardzo atrakcyjnie i kusząco. Mamy tu trzy podstawowe warstwy biszkopt, kwaśną masę owocową i nieco słodszą masę śmietankową. Dzięki temu masy świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo zgrany smak. Mogło by się wydawać, że ciasto jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Najwięcej czasu zajmie nam czekanie, aż masy stężeją. Jeśli w zamrażarce zalegają wam maliny albo truskawki to polecam bo warto je zrobić :DSkładniki na 2 biszkopty:6 jajek6 łyżek cukru9 łyżek mąki2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:400 ml śmietany kremówki400 ml jogurtu naturalnego500 g serka mascarpone7 czubatych łyżek cukru pudru5 łyżeczek żelatynyNadzienie owocowe:1 kg owoców truskawki, maliny ( w sezonie świeże)opakowanie żelatyny na 1Lzamiast żelatyny możemy wykorzystać agar 2,5 łyżeczkiForemka: 33x23 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaBiszkopty :Ubijamy trzy białka, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i 1 łyżkę oleju, chwilę miksujemy. Przy użyciu łyżki delikatnie łączymy pianę z 4,5 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 12 minut w 180*C ( na lekki złoty kolor). Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po lekkim przestudzeniu odklejamy ciasto od pergaminu i przewracamy na druga stronę.Nadzienie owocowe : owoce wrzucamy do garnka ( jeśli są świeże podlewamy odrobiną wody) i dusimy, aż lekko zmiękną. Następnie miksujemy na papkę( wyszło mi 3 szklanki). Jeśli użyjemy agaru wystarczy do gorącego puree wsypać agar i zamieszać. Jeśli użyjemy żelatyny należy ją wcześniej zalać odrobiną wody (100 ml) i poczekać, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gorącego puree. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zgęstnieje.Nadzienie śmietankowe : Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy jogurt, miksujemy a następnie serek i cukier ( cukru jest dosyć sporo bo aż 7 łyżek, ale pamiętajmy o tym że masa owocowa jest kwaśna. W efekcie finalnym smaki się zrównoważą). Żelatynę przygotujmy tak jak w masie owocowej tylko zanim dodamy do masy musimy ją przestudzić. Czekamy, aż masa zgęstnieje.Przekładanie: Pierwszy jest biszkopt, następnie masa śmietankowa, masa owocowa, masa śmietankowa, biszkopt, masa śmietankowa, owocowa i ostatnia śmietankowa. Zanim zabierzemy się do konsumpcji ciasto musi postać w lodówce około 3 h.