ßßß Cookit - przepis na Bigos po cygańsku

Bigos po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa tej potrawy, dlaczego akurat po cygańsku? Nie ważne, ważne, że jest bardzo smaczna. Przepis dostałam wieki temu od mojej teściówki. Jest bardzo dobry w smaku przypomina trochę leczo. Jeśli ktoś lubi leczo na pewno polubi też bigos po cygańsku.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
1 kg pieczarek
2 słoiki papryki konserwowej
1/2 kg cebuli
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4-5 łyżeczek keczupu
sól, pieprz, cukier
1 łyżeczka mąki
Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek...). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/04/bigos-po-cygansku.html