Wykonanie

Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa tej potrawy, dlaczego akurat po cygańsku? Nie ważne, ważne, że jest bardzo smaczna. Przepis dostałam
wieki temu od mojej teściówki. Jest bardzo dobry w smaku przypomina trochę leczo. Jeśli ktoś lubi leczo na pewno polubi też bigos po cygańsku.Składniki:1 kg
mięsa mielonego +
przyprawy i
bułka1 kg
pieczarek2 słoiki
papryki konserwowej1/2 kg
cebuli3-4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego4-5 łyżeczek
keczupusól,
pieprz,
cukier1 łyżeczka
mąkiMięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone (
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek,
cebula,
bułka tarta,
rozmaryn,
tymianek...). Z
mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na
oleju.
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety,
pieczarki,
cebule,
paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat,
keczup. Podlewamy
wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem jeśli smak będzie zbyt mało
pomidorowy można dodać jeszcze
keczupu. Na koniec posypujemy
mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.Podajemy z
chlebem.