Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad, na ogół przeważają na moim blogu słodkości więc mała odskocznia się przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam
sos pomidorowy i wszelkie
grzyby, no a
pieczarki to wręcz wielbię ;)Składniki:1 kg
mięsa mielonego1 kg
pieczarek4
cebule2
jajka2 łyżki
koncentratu pomidorowego10 łyżek
ketchupu pikantnego
pieprz,
sól,
cukier do smaku
bułka tartaPrzygotowanie:Do
mięsa mielonego dodajemy
jajka, trochę
bułki tartej, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.Z
mięsa formujemy pulpeciki wielkości
włoskiego orzecha, obtaczamy w
mące i smażymy na
oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.
Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do garnuszka z klopsikami i
pieczarkami.W 1 szklance
wody rozcieramy
koncentrat pomidorowy, 10 łyżek
ketchupu, ok. 2-3 łyżek
cukru oraz doprawiamy
solą,
pieprzem lub
vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas, aby nic nam przez przypadek nie przywarło :)

źródło: przepisy
majkiSmacznego ! :)