ßßß Cookit - przepis na JARMUŻ

JARMUŻ

nazwa

Wykonanie

JARMUŻ
Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej,
od której się wywodzi.
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające:
przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.
Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza.
Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan,
związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Niegdyś uznawany za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych.
Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty.
W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem.
Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej.
Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami
w sosie śmietanowo serowym,
jest pyszną propozycją na obiad.
Składniki: na około 4 porcje
500 g makaronu pappardelle
0,5 kg świeżego jarmużu
300 g śmietany 18% ( w razie potrzeby więcej)
15 dkg dowolnego sera pleśniowego
4-5 ząbków czosnku
6-8 szt. suszonych pomidorów
1 duża lub 2 małe cebule
oliwa + olej z suszonych pomidorów
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
parmezan do posypania
Jarmuż umyłam.
Odkroiłam twarde części z liści.
Pokroiłam liście jarmużu na mniejsze części.
Zacznijmy od pokrojenia w kostkę cebuli, suszonych pomidorów i posiekania czosnku.
Na patelnię wlałam oprócz oliwy, oliwę z suszonych pomidorów.
Zeszkliłam na nich cebulę, o drobinę ją soląc.
Dodałam do niej suszone pomidory i czosnek.
Po około 2 minutach dodałam na patelnię jarmuż.
Pod wpływem ciepła, stopniowo zmniejszał swoją objętość.
Można go przykryć i podlać odrobiną wody.
Dusiłam go przez około 10 minut, żeby zmiękł.
Kolej na ser pleśniowy.
Rozkruszyłam go i mieszałam, aż cudownie się rozpuścił.
Ser ma swój niepowtarzalny smak.
Dlatego teraz można doprawić danie.
Pozostało już tylko dodać śmietanę.
Gdy uznacie,że sos jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu.
Ugotowany makaron wymieszałam z sosem.
Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe.
Można zajadać.
Smacznego!
Inne propozycje z j a r m u ż e m
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2015/08/makaron-z-jarmuzem-w-sosie-smietanowo.html