Wykonanie
Zwykle kiedy mam ogromny apetyt na coś pysznego ale jeszcze większy brak czasu na gotowanie ratuje się tym daniem. Wszystkie główne składniki
rodem z Włoch komponują się niezwykle dobrze. Tworzą smaczne i sycące danie, które potrafi zauroczyć nawet tych „co podobno” nie lubią
brokuła.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:500 g
makaronu penne,1 spory
brokuł,100 g
sera pleśniowego (np. Lazur),100 ml
śmietany (18%),2 ząbki
czosnku,2 łyżki
oliwy,
sól,
pieprz (najlepiej świeżo mielony),
parmezan,3-4
pomidorki koktajlowe do dekoracjiSposób wykonania:
brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej jak 10 min., w czasie kiedy
brokuł się gotuje przygotowujemy resztę:kruszymy
ser pleśniowy,
czosnek przeciskamy przez praskę,nastawiamy
makaron, gotujemy go al dente (8 min.),ugotowany
brokuł wyjmujemy z
wody, zostawiamy kilka/kilkanaście różyczek w całości a resztę miksujemy z ¼ szklanki
wody, w której był gotowany nasz
brokuł, na patelnię wlewamy
oliwę i do zimnej
oliwy dodajemy
czosnek,kiedy
oliwa nabierze temperatury dodajemy zmiksowany
brokuł, pokruszony
ser pleśniowy, mieszamy podgrzewając aż
ser zacznie się rozpuszczać, wlewamy
śmietanę,
sól (ewentualnie) oraz
pieprz i jeszcze 2 min. podgrzewamy (sos musi
mieć kremową konsystencję),
makaron odcedzamy i dodajemy do sosu delikatnie mieszając, na koniec dodajemy całe różyczki
brokuła,wykładamy na talerze, posypujemy
parmezanem i dekorujemy ćwiartkami
pomidorków.