Wykonanie
Soczysty
łosoś na wstążkach pappardelle pośród
brokułowych różyczek ...
Składniki dla dwóch osób:250 g filetu z
łososia,150 g
makaronu pappardelle,pół świeżego
brokułu,mała
czerwona cebula,6
suszonych pomidorów (w
oleju),4 łyżki
oliwy z oliwek,ząbek
czosnku,
cytryna,
sól,
czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony),3 łyżki świeżo startego
parmezanu lub
sera Grana Padano.
Przygotowanie:Połówkę
brokułu myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie.
Makaron pappardelle gotujemy także w osolonej wodzie według czasu wskazanego na opakowaniu.
Łososia myjemy i kroimy w kostkę, pozbywając się skórki. Sparzoną
cytrynę kroimy na ósemki.
Sokiem jednej z ósemek
cytryny skrapiamy
łososia, następnie posypujemy go
solą i
czarnym pieprzem.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paseczki.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oliwy i wykładamy na nią
łososia, pokrojoną
cebulę,
suszone pomidory i sprasowany ząbek
czosnku. Smażymy delikatnie mieszając około 5-6 minut. Możemy jeszcze doprawić
solą lub
pieprzem.Ugotowany
makaron odcedzamy z
wody (ale nie hartujemy go) i układamy na talerzach. Skrapiamy go jeszcze łyżką
oliwy. Wykładamy na niego
łososia i układamy różyczki
brokułu. Obok układamy ósemki
cytryny.W miseczce obok podajemy też starty
parmezan lub
ser Grana Padano do przyprószenia dania.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))