Wykonanie
Nie zawsze mam chęć albo czas, żeby spędzać w kuchni więcej niż 30 minut. Wtedy szukam łatwych rozwiązań. Do szybkich - według mnie dań - należą wszelkie dania z
makaronu. Uwielbiam
makaron!! Jedząc go dość często, wybieram te z pełnego ziarna albo orkiszowe...zawsze trochę mniej kalorii;))Co do tego przepisu, to powstał kiedyś z potrzeby sytuacji. Wiecie, spotkanie z koleżankami, % ploteczki % i co za tym idzie...ciężki poranek, lodówka pusta i brak chętnych do pójścia po coś do jedzenia....Na szczęście zjawiła się pewna osóbka z torbą pełną pysznych rzeczy i tak od słowa do słowa oraz po przewertowaniu zawartości torby z zakupami, wybrałyśmy kilka składników i zabrałyśmy się do pracy. Oczywiście podstawą był jak najmnieszy wysiłek przy gotowaniu obiadu. Bo rzecz jasna "zmęczone" byłyśmy nieco;) Ale muszę Wam się przyznać, że ten posiłek postawił nas na nogi dzięki
czemu, dzień nie należał do tych zmarnowanych, przeleżanych i okraszonych złym samopoczuciem. Dlatego też poelcam ten przepis na dzień % po % :)Składniki:przepis na 3 porcjepojedynczy filet z
kurybrokułśmietana 18% (ja używam łaciatej)jedna średnia
cebulamakaron (jaki chcecie)dwa większe ząbki
czosnkuoliwabiały pieprzsólPrzygotowanie:Nastaw nieosoloną
wodę w garnku, w którym będziesz gotować
makaron. Pokrój
mięso w kostkę na tzw jeden kęs. Posiekaj drobno
cebulę. Zazwyczaj używam zwykłej białej ale tym razem miałam tylko czerwoną więc wzięłam taką:)
Różyczki
brokuła podziel jeśli trzeba na mniejsze kawałki. Powinno ich być mniej więcej tyle co kawałków
kury. Jak
woda w garnku zacznie wrzeć, wrzuć
brokuły i blanszuj je przez ok 2 minuty. Powinny zachować swoją chrupkość. Wyjmij je z garnka nie wylewając
wody i przelej je zimną
wodą aby zatrzymać proces gotowania. Następnie w tej samej wodzie ugotuj
makaron al dente. Na
oliwie zeszklij
cebulkę i dodaj
kurczaka. Jak
kurczak będzie usmażony wlej
śmietanę i wyciśnij przez praskę
czosnek lub bardzo drobno go posiekaj. Dopraw
solą i
pieprzem. Jak sos zacznie gęstnieć dodaj
makaron i
brokuły. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną
natkę pietruszki.