Wykonanie

Pieczona
kaczka z chrupiącą skórką jest pyszna.Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że
pora coś zmienić.Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu.Podana z
makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego
chleba i chrupiącej skórki z
kaczki zaprezentowana zostanie w zupełnie nowej odsłonie.

Składniki:
kaczka1-2 szt.
jabłek4-6 ząbków
czosnkuświeże gałązki
tymiankusólświeżo zmielony
czarny pieprzoliwaSkładniki na pangrattato:1-2 kromki czerstwego
chlebachrupiąca, upieczona skórka z
kaczki1 ząbek
czosnkusól do smakuSkładniki na sos:1 większa
cebula3 ząbki
czosnkutłuszcz powstały z pieczenia
kaczki300 ml czerwonego
wytrawnego wina800 ml
pomidorów z puszki lub
przecieru pomidorowego100 g
rodzynek2-3 garście startego
parmezanu2 gałązki świeżego
rozmarynuświeży posiekany
tymianek2
liście laurowesólświeżo zmielony
czarny pieprzZacznijmy od naszej głównej bohaterki.

Umytą kaczuszkę natarłam
oliwą, posypałam
solą i
pieprzem.Wtarłam w nią posiekany
czosnek i
tymianek.Nadziałam pokrojonymi na cząstki
jabłkami.Dzięki nim
kaczka była soczystsza a
jabłka nadały jej smaku.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni i piekłam moje ptaszysko pod przykryciem przez 2 godziny.Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę, włączyłam termoobieg ipozwoliłam pięknie przyrumienić się skórce.

Po upieczeniu zdjęłam skórkę i oddzieliłam
mięso od kości.Pokroiłam je na kawałki.Zlałam wytopiony podczas pieczenia tłuszcz na którym (nie cały)zeszkliłam drobno posiekaną
cebulę i starty
czosnek.Wkroiłam
tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej
rodzynki.Z
solą ostrożnie, ponieważ
smalec jest słony.

Dodałam pokrojone kawałki
kaczki.

Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut.Wlałam
wino.

A następnie
przecier pomidorowy.

Dodałam
liście laurowe, gałązki
rozmarynu,
sól i
pieprz.Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę.
Mięso cudownie się rozgotowało,
rodzynki oddały swą
słodycz,
wino nadało wyrazistości daniu,
pomidory,
zioła i
czosnek zapach.

Pod koniec wsypałam starty
parmezan.


Pozostało już tylko zrobić pangrattato.W malakserze rozdrobniłam suchy
chleb wraz z chrupiącą skórką
kaczki.

Następnie kruszonkę podsmażyłam na odrobinie
oliwy ze startym
czosnkiem i
solą do smaku.

Gotowe.Teraz wystarczy ugotować
makaron i wymieszać z naszym ragu.

Posypać kruszonką

i startym
parmezanem.


Polecam i smacznego!