Wykonanie
Dania to często robi moja babcia, gdy mnie zaprasza na obiad. Nigdy nie pytałam jej o przepis, ponieważ postanowiłam spróbowac własnych sił i nieco go zmodyfikować. I oto jest:Składniki na 2 porcje (lub 1 większą):1 duży filet z
sandacza (na większy głód 1 na osobę)1 duża
cebula3 średnie
jabłkarozmarynćwiartka
cytrynysól,
pieprzoliwaząbek
czosnkumasło*
sałatka:
rukola,
pomidor, czarne
olwiki,
parmezan,
oliwa,
pieprz*grzanka:
chleb,
masło,
czosnek w proszku1) pokroić
rybę na 2 kawałki, posolić, popieprzyć, wcisnąć ząbek
czosnku, pokropić
oliwą, wycisnąć
cytrynę, posypać
rozmarynem - wstawić na 15 minut do lodówki2) obrać
jabłka, pokroić w cienkie półksiężyce3) pokroić
cebulę4) poddusić
cebulę na
maśle, dodać
jabłka - dusić na małym ogniu aż
jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać (ok 10 - 15 minut) - przyprawić
solą,
pieprzem i
rozmarynem5) usmażyć
sandacza na
oliwie, dodać do niego
jabłka z
cebulą