ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW

nazwa

Wykonanie

Barszcz ukraiński
pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.
Gęsty, pożywny i pełen smaków.
W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby.
Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.
Jest wiele sposobów na jego przyrządzanie.
Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.
Składniki:
żeberka wędzone
2 szt. marchewek
1 szt. pietruszki
pół albo jeden mały seler
kawałek pora
około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC
ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej
2 szt.cebuli
2-3 szt. ziemniaków
2-3 szt. kiszonych buraków
3-4 szklanki soku z kiszonych buraków
4-6 szt. suszonych grzybów
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szt. goździku
łyżka masła
łyżeczka cukru
sól
pieprz
śmietana (opcjonalnie do podania)
Jeśli korzystamy z suchej fasoli, należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej na noc)
po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.
Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.
Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
Zalałam je 2 l wody.
Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,
jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/09/barszcz-ukrainski-z-sokiem-z-kiszonych.html