ßßß
Barszcz ukraińskipochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.Gęsty, pożywny i pełen smaków.W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby.Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.Jest wiele sposobów na jego przyrządzanie.Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.
Składniki:żeberka wędzone2 szt. marchewek1 szt. pietruszkipół albo jeden mały selerkawałek poraokoło 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIECćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej2 szt.cebuli2-3 szt. ziemniaków2-3 szt. kiszonych buraków3-4 szklanki soku z kiszonych buraków4-6 szt. suszonych grzybów2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego3 łyżki koncentratu pomidorowego1 szt. goździkułyżka masłałyżeczka cukrusólpieprzśmietana (opcjonalnie do podania)
Jeśli korzystamy z suchej fasoli, należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej na noc)po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.
Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
Zalałam je 2 l wody.Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.










