ßßß
Cookit - przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW
Składniki
Żeberka
Marchew
Pietruszka
Seler
Pory
Kapusta
Cebula
Ziemniak
Burak
Grzyby suszone
Liść laurowy
Ziele angielskie
Koncentrat pomidorowy
Goździk
Masło
Cukier
Sól
Pieprz
Wykonanie
Barszcz ukraińskipochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym
kraju
.Gęsty, pożywny i pełen smaków.W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również
fasolę
lub
grzyby
.Na Ukrainie barszcz z
fasolą
nazywają „barszczem czernihowskim”.Jest wiele sposobów na jego przyrządzanie.Najlepszy jest z kiszonych
buraków
z
sokiem
z nich.
Składniki:
żeberka
wędzone2 szt.
marchewek
1 szt.
pietruszki
pół albo jeden mały
seler
kawałek
pora
około 100-150 g
białej fasoli
drobnej typu Piękny Jaś
karłowy
firmy KUPIECćwiartka małej główki
kapusty
włoskiej/białej2 szt.
cebuli
2-3 szt.
ziemniaków
2-3 szt. kiszonych
buraków
3-4 szklanki soku z kiszonych
buraków
4-6 szt.
suszonych grzybów
2
liście laurowe
5 ziaren
ziela angielskiego
3 łyżki
koncentratu pomidorowego
1 szt.
goździku
łyżka
masła
łyżeczka
cukru
sól
pieprz
śmietana
(opcjonalnie do podania)
Jeśli korzystamy z
suchej fasoli
, należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej na noc)po czym gotować godzinę z dodatkiem
liści laurowych
,
soli
,
ziela angielskiego
albo razem z
wywarem
.Do barszczu ukraińskiego pasuje też
fasola szparagowa
.
Warzywa do
bulionu
obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
Zalałam je 2 l
wody
.Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone
żeberka
,
liście laurowe
,
ziele angielskie
,jedną nieobraną
cebulę
z wbitym
goździkiem
i
suszone grzyby
.
Źródło:
http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/09/barszcz-ukrainski-z-sokiem-z-kiszonych.html
Przepisy powiązane
Zupa kurkowa
Zupa szczawiowa
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
ZUPA SZCZAWIOWA
Kapuśniak z włoskiej kapusty na żołądkach
Składniki powiązane (0)