ßßß
Proponuję dziś na obiad kurczaka w curry w jogurciez dodatkiem pysznego mango.Połączenie słodyczy tego egzotycznego owocu z curry i imbirem jest pyszne.Składniki:pierś z kurczaka1 sztuka mango2 łyżki przyprawy currykawałek świeżego imbirusok z połowy cytrynycebula3 ząbki czosnku2 łyżeczki brązowego cukruszklanka jogurtu bałkańskiegołyżeczka pasty curry3 łyżki sosu sojowegołyżka kurkumyłyżka czerwonej paprykiłyżka suszonej kolendryolejryż
Piersi kurczaka pokroiłam na paseczki.Polałam olejem i wsypałam przyprawy.
Dodałam jogurt bałkański.
Wszystko dokładnie wymieszałam iodstawiłam na minimum 30 minut do lodówki.
W czasie gdy mięso przechodziło smakami, na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę.Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku i imbir.
Dodałam pastę curry i sos sojowy.
Pokroiłam w kostkę obrane mango.
Podsmażyłam je przez chwilę zdodatkiem brązowego cukru.
Podsmażony owoc przełożyłam do miseczki.Następnie podsmażyłam kurczaka z jogurtem.Dodałam sok z cytryny.
Po około 10-15 minutach dodałampodsmażone wcześniej mango.
Następnie dołożyłam smażoną wcześniej cebulę z imbirem i czosnkiem.Wymieszałam wszystko i dusiłam około 10 minut.
Pod a wałam z ugotowanym r y żem.Polecam i smacznego!