Wykonanie
Łatwy sos
curry z ogólnie dostępnych w
polskich sklepach składników. Pastę
curry można kupić w "Kuchniach Świata" lub podczas tygodnia kuchni azjatyckiej w Lidlu. W ostateczności, możecie użyć
przyprawy curry w proszku, jednak danie będzie wtedy nieco mniej aromatyczne. Dobrym pomysłem jest zastąpienie części
wody mlekiem kokosowym, następnym razem z pewnością tak zrobię.Składniki:1
cebula, pokrojona w kostkę8 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę2 łyżki świeżego
imbiru, startego2 łyżki
oleju3 czubate łyżki czerwonej pasty
curry*1/2 łyżeczki
kurkumy3 szklanki
warzywnego bulionu + 3 szklanki
wody2 szklanki
czerwonej soczewicy1
kalafior, pokrojony na dość małe kawałki (użyłam mrożonego)
dżem mango lub
morelowy i
pietruszka lub
kolendra do podaniaWykonanie:Przesmażyć
cebulę,
czosnek i
imbir na
oleju przez ok. 3 minuty. Dodać pastę
curry,
kurkumę i mieszać kolejną minutę. Wlać
bulion,
wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.Wrzucić
soczewicę, zmniejszyć ogień i dusić całość 20-30 minut, mieszając co jakiś czas.Kiedy
soczewica jest prawie gotowa, dodać
kalafior. Garnek przykryć i dusić kolejne 5-10 minut, aż
kalafior będzie delikatnie chrupiący. Posolić.Gotowy sos
curry podawać z
ryżem jaśminowym,
dżemem i
pietruszką.* w ostateczności można zastąpić
przyprawą curry w proszkuSmacznego!(przepis pochodzi ze strony pinchofyum.com)