Wykonanie
Na targach i w sklepach aż roi się od pięknych,
polskich jabłek. Przydrożne jabłonie uginają się od ich nadmiaru.A mnie naszło na
kurczaka z
jabłkami.
Plan przewidywał "odpalenie" piekarnika, ale... No właśnie: ale.Ale brak czasu.Więc stwierdziłam: poeksperymentujemy.I wyszedł różowawy słodko-ostry sos w stylu indyjskim.
/Chicken
curry with apples and raisins(scroll down to see a recipe in English)Składniki:2
piersi z kurczaka2
cebule2
jabłkagarść
rodzynek1-2 łyżki
przyprawy tandoori
masala3 cm kawałek świeżego
imbiru2 ząbki
czosnkumały
jogurt naturalny2 łyżki
sosu sojowegoolej do smażeniaPrzygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z
sosem sojowym.
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Następnie dodać
kurczaka i smażyć ok. 5 minut. Zredukować ogień, dodać świeżo starty
imbir, rozgnieciony
czosnek,
przyprawę tandoori
masala i
rodzynki. Dusić pod przykryciem przez chwilę, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki
jabłka i kilka łyżek
wody. Dusić przez ok. 10 minut. Wymieszać z
jogurtem naturalnym i podawać.
Ingredients:2 chicken breasts2 onions2 appleshandful of raisins1-2 tablespoons tandoori
masala spice3 cm piece of fresh ginger2 cloves of garlica little plain
yogurt2 tablespoons soy sauceoil for fryingPreparation:Cut chicken into cubes and mix with soy sauce. Chop the onion and fry in a pan. Then add the chicken and fry for approx. 5 minutes. Reduce heat, add freshly grated ginger, crushed garlic, tandoori
masala and raisins. Cover and simmer for a minute, then add thinly sliced apples and a few tablespoons of water. Simmer for approx. 10 minutes. Mix with the yoghurt and
serve with rice.