Wykonanie

Kebab jest potrawą kuchni orientalnej.Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej.Dziś proponuję moją wariację z salsą z
bakłażana,nutką
curry,
imbiru i
kurkumy.Składniki
mięso:piersi z indyka/kurczaka
currykurkumaimbirczosnekostra
czerwona paprykapieprz,
sóloreganooliwaSalsa z
bakłażana:1 szt.
bakłażanu1/2 małej
cukinipuszka
czerwonej fasoliczerwona świeża
papryka1 szt.
cebulipasta pomidorowa
czosneksól,
pieprzoliwaSkładniki sos:
jogurt grecki2-3 szt.
ogórka kiszonego2-3 ząbki
czosnkuświeży
koperekkawałek
sera fetaPokroiłam drobno
cebulę,
paprykę,
bakłażana i
cukinię.Warzywa podsmażyłam na patelni.Przełożyłam je do garnka,dodałam
fasolę i
sos pomidorowy.Doprawiłam
solą,
czosnkiem i
pieprzem.Dusiłam aż warzywa zmiękną.

Piersi z
indyka pokroiłam na cienkie paseczki.Doprawiłam
przyprawami,polałam
oliwą iodstawiłam na około godzinę do lodówki.

Podsmażyłam je na
oliwie na patelni.

Ugotowałam
ryż z dodatkiem
kurkumy.Gdy
ryż się gotował, przygotowałam sos.Do miseczki wlałam
jogurt.Dodałam pokrojone,obrane
kiszone ogórki,ząbki
czosnku,
fetę i świeży
koperek.Wszystko zmiksowałam.Podawałam
ryż z usmażonym
indykiem i salsą.Polałam sosem i pyszne danie gotowe.Smacznego!
