ßßß Cookit - przepis na KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI

KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI

nazwa

Wykonanie

Kebab jest potrawą kuchni orientalnej.
Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej.
Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy.
Składniki mięso:
piersi z indyka/kurczaka
curry
kurkuma
imbir
czosnek
ostra czerwona papryka
pieprz,sól
oregano
oliwa
Salsa z bakłażana:
1 szt.bakłażanu
1/2 małej cukini
puszka czerwonej fasoli
czerwona świeża papryka
1 szt.cebuli
pasta pomidorowa
czosnek
sól,pieprz
oliwa
Składniki sos:
jogurt grecki
2-3 szt.ogórka kiszonego
2-3 ząbki czosnku
świeży koperek
kawałek sera feta
Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię.
Warzywa podsmażyłam na patelni.
Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy.
Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem.
Dusiłam aż warzywa zmiękną.
Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki.
Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i
odstawiłam na około godzinę do lodówki.
Podsmażyłam je na oliwie na patelni.
Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy.
Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos.
Do miseczki wlałam jogurt.
Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku,
fetę i świeży koperek.
Wszystko zmiksowałam.
Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą.
Polałam sosem i pyszne danie gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/kebab-z-salsa-z-bakazanow-i-czerwonej.html