ßßß



Zapach pieczonego pasztetukojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich -to postanowiłam go dziś upiec.Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;)Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;)
Składniki:2 kg. mięsa:( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa,kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka)2 szt.cebuli2 szt. jajek2 szt. marchewki1 szt. pietruszki0,5 szt. selerakawałek pora1 szt. cebuliparę suszonych grzybkówliście lauroweziele angielskiimbirgałka muszkatołowamajeranekczosneksól, pieprz,ostra czerwona paprykasucha kajzerka4 plastry boczku wędzonegoMięsa pokroiłam na mniejsze kawałki.Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku.Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki),włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5 godziny.Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania.
Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarzei przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę.
Wszystko dokładnie wyrobiłam.
Delikatnie wszystko wymieszałam.
Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso.Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz.Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Polecam dodać do pasztetu warstwę suszonej śliwki lub żurawiny.Na owoce ponownie nałożyć warstwę mięsa.
Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku.
Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłamokoło 60 minut w temperaturze 180 stopni.Wyszedł super!Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;)
Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz ( jeśli wyszło go za dużo ).Ja wykorzystałam pieczarki.Umyłam je,wykroiłam nóżki, posoliłam i nałożyłam w kapelusze masę.Na wierzch posypałam pokrojony wędzony boczek.

Smacznego!