ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-bananowe…

Ciasto marchewkowo-bananowe…

nazwa

Wykonanie

Po małej przerwie z przyjemnością dzielę się z Wami kolejnym przepisem, tym razem na pyszne ciasto marchewkowe z bananami.
Pamiętam, że jeszcze nie tak dawno idea wrzucenia marchwi, czy cukinii do ciasta wydawała mi się sprzeczna z naturalnym porządkiem rzeczy ;P Aż kiedyś odważyłam się spróbować i od tamtej pory pałam do takich ciast miłością szczerą i niezmienną :)
Na blogu pojawił się już przepis na ciasto marchewkowe z masą kajmakową, który cieszy się sporym zainteresowaniem. To dzisiejsze jest nieco inne – wilgotniejsze, dzięki bananom, lekko chrupiące za sprawą płatków migdałowych i z moim ulubionym kremem z serka kremowego z dodatkiem cynamonu, który pasuje tu idealnie.
Polecam :)
* przepis z moimi zmianami książki „Ciasta domowe. Najlepsze przepisy” wydawnictwa Buchman
Składniki na kwadratową formę o boku 20cm lub okrągłą o średnicy 18 – 20cm:
200g startej na grubych oczkach marchewki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g płatków migdałowych
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki oleju
3 duże jajka
Na krem*:
220g naturalnego serka kremowego (użyłam serka Philadelphia)
50g cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej do dużej miski. Wmieszaj migdały. Odstaw.
Banany rozgnieć dokładnie z cukrem za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodaj jajka oraz olej i wymieszaj do całkowitego połączenia.
Przelej mokre składniki do misy z mąką i wymieszaj dokładnie. Na koniec wmieszaj startą marchew.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50 minut lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.
Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym delikatnie oddziel jego brzegi od formy i wyjmij na kratkę do studzenia.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Serek, cukier oraz cynamon umieść w misce i rozetrzyj szpatułką lub rózgą kuchenną, aż składniki się połączą, a masa stanie się lekka i jednolita. Udekoruj nią wystudzone ciasto.
Smacznego :)
* W oryginale zamiast kremu, ciasto pokryte jest lukrem zrobionym z 2 białek utartych ze szklanką cukru pudru oraz dwiema łyżkami soku z cytryny.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/02/ciasto-marchewkowo-bananowe