Wykonanie

Po małej przerwie z przyjemnością dzielę się z
Wami kolejnym przepisem, tym razem na pyszne ciasto
marchewkowe z
bananami.Pamiętam, że jeszcze nie tak dawno idea wrzucenia
marchwi, czy
cukinii do ciasta wydawała mi się sprzeczna z naturalnym porządkiem rzeczy ;P Aż kiedyś odważyłam się spróbować i od tamtej
pory pałam do takich ciast miłością szczerą i niezmienną :)Na blogu pojawił się już przepis na ciasto
marchewkowe z masą kajmakową, który cieszy się sporym zainteresowaniem. To dzisiejsze jest nieco inne – wilgotniejsze, dzięki
bananom, lekko chrupiące za sprawą
płatków migdałowych i z moim ulubionym kremem z
serka kremowego z dodatkiem
cynamonu, który pasuje tu idealnie.Polecam :)* przepis z moimi zmianami książki „Ciasta domowe. Najlepsze przepisy” wydawnictwa BuchmanSkładniki na kwadratową formę o
boku 20cm lub okrągłą o średnicy 18 – 20cm:200g startej na grubych oczkach
marchewki1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50g
płatków migdałowych2 dojrzałe
banany3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
oleju3 duże
jajkaNa krem*:220g
naturalnego serka kremowego (użyłam
serka Philadelphia)50g
cukru pudru1/4 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiej do dużej miski. Wmieszaj
migdały. Odstaw.
Banany rozgnieć dokładnie z
cukrem za pomocą widelca lub tłuczka do
ziemniaków. Dodaj
jajka oraz
olej i wymieszaj do całkowitego połączenia.Przelej mokre składniki do misy z
mąką i wymieszaj dokładnie. Na koniec wmieszaj startą
marchew.Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50 minut lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni, a wbity w środek patyczek będzie czysty po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym delikatnie oddziel jego brzegi od formy i wyjmij na kratkę do studzenia.Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem.
Serek,
cukier oraz
cynamon umieść w misce i rozetrzyj szpatułką lub rózgą kuchenną, aż składniki się połączą, a masa stanie się lekka i jednolita. Udekoruj nią wystudzone ciasto.Smacznego :)



* W oryginale zamiast kremu, ciasto pokryte jest lukrem zrobionym z 2
białek utartych ze szklanką
cukru pudru oraz dwiema łyżkami
soku z cytryny.