ßßß
Pogoda w Irlandii popsuła się i wiatr coraz śmielej hula w naszym kominku. Dni są krótsze, a ranki chłodne i ponure. Jesień rozgościła się na dobre na Zielonej Wyspie i próbuje swoich sił. A my z Zuzanką popijamy śniadanie gorącym kakao, urządzamy sobie piżamowe przedpołudnia i rysujemy serduszka na szybach zaparowanych od naszych oddechów. Nam jesień nie straszna :)W takie dni jak dziś najbardziej doceniam uroki domowych wypieków, które nie tylko wypełniają dom cudownymi aromatami i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki z cytryną, ale też dają nam okazję do wspólnej zabawy w kuchni. I choć bywa, że Zuzia więcej mąki rozsypie, niż wmiesza do ciasta, a jajka jedno po drugim roztrzaskują się o podłogę, to jednak prawdą jest, że kocham, gdy możemy sobie tak razem mieszać i bałaganić. I gdy dziś Córcia wąchając zakwas powiedziała, że pachnie chlebkiem, serce mi stopniało :) A potem był miód i orzechy. Na deser mamy dziś pyszne ciasto :)Ten skromny, niewielki bochenek to wspaniały wybór na długie jesienne popołudnia i nie tylko. Jest mięciutki, puszysty i idealnie słodki, a orzechy włoskie i miód… no cóż, one są wprost stworzone, by je ze sobą łączyć :)Polecam :)* przepis z książki The Hummingbird Bakery „Cake days. Recipes to make every day special”Składniki na keksówkę o wymiarach około 9 x 18cm:190g miękkiego, niesolonego masła190g drobnego cukru do wypieków3 duże jajka190g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczka soli25g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)1 łyżka płynnego miodu1 łyżeczka ekstraktu waniliowego60g orzechów włoskich, posiekanychNa syrop:1 łyżka płynnego miodu50ml wodyWykonanie:Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej w dwóch porcjach, miksując na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.Dodaj do masy jogurt, ekstrakt waniliowy oraz miód i zmiksuj krótko. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj szpatułką.Przełóż masę do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 170°C przez 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.Podczas gdy ciasto się dopieka, przygotuj syrop. Miód oraz wodę zagotuj w rondelku i gotuj przez chwilę, aż połowa płynu odparuje.Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i polej ciepłym jeszcze syropem. Pozostaw w formie do przestygnięcia, po czym wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)