Wykonanie

Zupa rybna mojej mamy to kolejna kulinarna propozycja, która jest bardzo zdrowa. O tym jak zdrowe są
ryby nie trzeba chyba nikogo przekonywać, ale to nie jedyny zdrowy składnik tej zupy. Ta zupa rybna zawiera również
pomidory, które są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe.
Pomidory stanowią źródło witamin i substancji odżywczych. Zawierają
między innymi karoten, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Bogate są również w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan oraz likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje
pomidorom czerwony kolor. Działają uspokajająco, bo zawierają
sole bromu.
Likopen to antyutleniacz, cechujący się nawet dwukrotnie większą siłą neutralizacji wolnych rodników niż ogólnie znany beta-karoten. Chroniąc nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, likopen tym samym chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami
serca, zaćmą. Naukowcy wykazali, że osoby konsumujące 7 porcji
surowych pomidorów tygodniowo, zmniejszają ryzyko
raka jelita grubego i żołądka o 60%. Stwierdzono również, że likopen jest silnym hamulcem rozwoju nowotworów płuc, piersi oraz komórek nowotworowych endometrium.
Pomidory zwiększają także zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym. Są również doniesienia, że
pomidory, dzięki likopenowi chronią oczy przed degeneracją plamki żółtej. Likopen
pomidorów ponadto pomaga zachować dłużej aktywność osobom starszym.
ZUPA RYBNA
Potrzebne będą:
500g
ryby (
dorsz lub inna, którą lubimy)
2
ziemniaki2
jabłka3
pomidory150g
pora1
cebula2 ząbki
czosnku3
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu czarnego0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
oliwysól do smaku
750ml
wody
W garnku zagotowujemy
wodę i wrzucamy do niej
ziemniaki pokrojone w kostkę,
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz. Gotujemy 15 min.
W tym czasie na
oliwie podsmażamy pokrojone i obrane
jabłka,
pomidory,
pora,
cebulę i
czosnek (ok. 5 min.). Następnie dodajemy zawartość patelni do garnka i gotujemy jeszcze 5 min.
Do wrzącej zupy wrzucamy pokrojoną
rybę,
paprykę wędzoną i
sok z cytryny. Gdy
ryba się zetnie zdejmujemy garnek z pieca i dodajemy
śmietanę.