ßßß Cookit - przepis na Zupa z dorsza

Zupa z dorsza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
dorsz 800 gramów
cebule 2 sztuk
pomidory 4 sztuk
czosnek 4 ząbki
ziemniaki 4 sztuk
por 1 sztuk
Wykonanie:
Dzień wcześniej:
Opłucz dorsza z soli pod bieżącą wodą.
Następnego dnia:
Włóż dorsza do naczynia, zalej zimną wodą, gotuj około 5 minut, odsącz. Zachowaj wywar. Pokrój ziemniaki w grube kawałki. Pokrój na skośne kawałki umyty wcześniej por. Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę nadając jej lekko złoty kolor, dorzuć suszony koperek, zmiażdżony czosnek, rozmaryn i tymianek, ziemniak, skórkę pomarańczową i zalej to wszystko wywarem z dorsza pół na pół z wodą. Przykryj i gotuj do chwili, gdy ziemniaki będą na pół miękkie. W tym momencie dodaj kawałki dorsza, pałeczki szafranu. Potrawę przykryj i pozwól jej dogotować się poza źródłem ciepła.
Podawaj natychmiast wraz z grzankami natartymi czosnkiem. UWAGA: Aby szafran nie nabrał goryczy nie doprowadzaj go do wrzenia.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: Anna
Data: 2010-01-06
Nie bardzo rozumiem, z jakiej soli mam oplukiwac swieza rybe?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5945/Zupa-z-dorsza