ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegodorsz 800 gramówcebule 2 sztukpomidory 4 sztukczosnek 4 ząbkiziemniaki 4 sztukpor 1 sztukWykonanie:Dzień wcześniej:Opłucz dorsza z soli pod bieżącą wodą.Następnego dnia:Włóż dorsza do naczynia, zalej zimną wodą, gotuj około 5 minut, odsącz. Zachowaj wywar. Pokrój ziemniaki w grube kawałki. Pokrój na skośne kawałki umyty wcześniej por. Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę nadając jej lekko złoty kolor, dorzuć suszony koperek, zmiażdżony czosnek, rozmaryn i tymianek, ziemniak, skórkę pomarańczową i zalej to wszystko wywarem z dorsza pół na pół z wodą. Przykryj i gotuj do chwili, gdy ziemniaki będą na pół miękkie. W tym momencie dodaj kawałki dorsza, pałeczki szafranu. Potrawę przykryj i pozwól jej dogotować się poza źródłem ciepła.Podawaj natychmiast wraz z grzankami natartymi czosnkiem. UWAGA: Aby szafran nie nabrał goryczy nie doprowadzaj go do wrzenia.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybKomentarze:Autor: AnnaData: 2010-01-06Nie bardzo rozumiem, z jakiej soli mam oplukiwac swieza rybe?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: