ßßß
Składniki– łyżeczka oregano– suszona papryczka chili– 2 cebule– 2 ząbki czosnku– 2 łyżeczki kolendry– pół łyżeczki kminku– mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500g– puszka pomidorów krojonych– 1 papryka– pół szklanki bulionu drobiowego– 2 puszki fasoli czerwonej– puszka kukurydzy– sól, pieprz– łyżeczka tabasco– olej do smażenia– nachos
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę, podsmażamy w głębokiej patelni. Następnie dodajemy oregano oraz przetarty w moździerzu kminek, kolendrę i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i obsmażamy do momentu całkowitego wysmażenia.* Jeżeli patelnia jest na tyle duża, możemy w dalszym ciągu smażyć na niej, jednak dla komfortu warto w tym momencie przerzucić składniki do większego garnka.Kiedy mięso jest wysmażone dodajemy do niego pomidory oraz pół szklanki bulionu. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Następnie do składników dodajemy paprykę i dusimy około 15 minut. Doprawiamy danie pieprzem, solą oraz tabasco. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy składniki ze sobą i odstawiamy na jakieś 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie ponownie próbujemy dania i jeżeli brakuje nam ostrości, bądź uważamy, że danie jest mało słone, śmiało doprawiamy.Podajemy z nachosami, ryżem, bądź też w tortilliSmacznego!