Wykonanie
« Wesołe kanapki
Sałatka ze
śledziem,
kukurydzą,
jabłkiem i
porem »
Chili con carne planowałam zrobić od dawna, jednak udało mi się przygotować je samodzielnie dopiero wczoraj. Słyszałam, że danie podobnie jak bigos, im częściej odgrzewane, im dłużej stoi i składniki przegryzą się wzajemnie, jest lepsze – z tym muszę się zgodzić.Danie przygotowywałam na bazie przepisu zaprzyjaźnionego bloga Ale Meksyk, bo gdzie indziej można szukać dań z tejże kuchni?W moim przepisie ważną zmianą jest rodzaj
mięsa, nie mogłam dostać czystej
wołowiny i użyłam
mięsa wołowo-wieprzowego oraz wykorzystałam
bulion drobiowy. Nie dostałam także kuminu, dodałam minimalną ilość jego „brata” czyli
kminku. Kolejnym razem przygotuje się do zadania dzień wcześniej. Mimo zmian, danie i tak wyszło bardzo smacznie!
Składniki– łyżeczka
oregano– suszona
papryczka chili– 2
cebule– 2 ząbki
czosnku– 2 łyżeczki
kolendry– pół łyżeczki
kminku–
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500g– puszka
pomidorów krojonych– 1
papryka– pół szklanki
bulionu drobiowego– 2 puszki
fasoli czerwonej– puszka
kukurydzy–
sól,
pieprz– łyżeczka
tabasco–
olej do smażenia– nachos
Cebulę i
czosnek siekamy w kostkę, podsmażamy w głębokiej patelni. Następnie dodajemy
oregano oraz przetarty w moździerzu
kminek,
kolendrę i
chili. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
mięso i obsmażamy do momentu całkowitego wysmażenia.* Jeżeli patelnia jest na tyle duża, możemy w dalszym ciągu smażyć na niej, jednak dla komfortu warto w tym momencie przerzucić składniki do większego garnka.Kiedy
mięso jest wysmażone dodajemy do niego
pomidory oraz pół szklanki
bulionu. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Następnie do składników dodajemy
paprykę i dusimy około 15 minut. Doprawiamy danie
pieprzem,
solą oraz
tabasco. Dodajemy odsączoną
fasolę i
kukurydzę, mieszamy składniki ze sobą i odstawiamy na jakieś 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie ponownie próbujemy dania i jeżeli brakuje nam ostrości, bądź uważamy, że danie jest mało słone, śmiało doprawiamy.Podajemy z nachosami,
ryżem, bądź też w tortilliSmacznego!