ßßß
Składniki na porcję dla 2 osób:1 pierś z kaczki2 buraczki2 marchewki1 cebula szalotkagarść posiekanego jarmuży1 papryczka chilisok z 1/4 cytryny5 ziarenek pieprzu syczuańskiego1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka oliwy z oliweksól morska i pieprz kolorowy do smakuDodatki:1/2 szklanki ryżu1/2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Buraczki obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią buraczki. Smażę na dużym ogniu pod przykryciem przez ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję obraną i pokrojoną marchewkę i smażę jeszcze przez 2 minuty.Dodaję posiekaną szalotkę i pierś z kaczki w całości. Smażę kaczkę z dużym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.Siekam chili na kawałki i mieszam je z sokiem z cytryny, dzięki czemu będzie mniej ostre, ale zachowa nieco charakteru. Zmniejszam ogień pod patelnią, dodaję papryczkę z sokiem, pieprz syczuański, majeranek i zioła prowansalskie, miód, sos sojowy i ocet. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.Dolewam 1/2 szklanki wody i duszę po przykryciem przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodaję garść posiekanych liści jarmuży.Podaję z ryżem ugotowanym z odrobiną cynamonu.