Wykonanie
Przepis na te
chipsy chodził za mną długi czas. Pomysł zaczerpnięty został z programu "Rewolucja na talerzu". Ciekawa byłam ich smaku, bo
chipsy kojarzą się z reguły z czymś smacznym, ale kalorycznym i niezdrowym. Te, które dziś zrobiłam są nie tylko zdrową alternatywą dla tłustej przekąski w ziemniaczanym wydaniu, ale także rewelacyjnie smakują! Sprawdzą się jako zakąska podana
solo lub z ulubionym dipem np. guacamole czy pastą na bazie
ziół. Ważne, aby warzywa miały jak największą średnice, gdyż podczas pieczenia tracąc
wodę -
kurczą się. Czas pieczenia również należy dostosować do rodzaju piekarnika i grubości plasterków warzywnych
chipsów.

Składniki:1 duży
burak1 duża
marchew1 duża
pietruszka1/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkuświeżo zmielona
sól morskaświeżo zmielony
kolorowy pieprz
Buraka,
marchew i
pietruszkę obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywne plasterki przełożyć do 3 misek.
Buraki skropić
octem balsamicznym. Do
marchewki dodać
cynamon.
Pietruszkę polać
oliwą, doprawić
solą i
pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem
czosnku. Dokładnie wymieszać. Plasterki warzyw ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (górna grzałka). Piec około 25-30 minut lub do całkowitego wysuszenia. Smacznego!