ßßß


(1 miseczka)3-4 WIĘKSZE BURAKI (lub marchewka, pietruszka, bataty, ziemniaki..)SUSZONY ROZMARYN (lub zioła prowansalskie, tymianek, suszony czosnek, papryka, cynamon..) (2-3 łyżeczki)ŚWIEŻY ROZMARYN (gałązka) (opcjonalnie)OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (2-3 łyżki)OCET BALSAMICZNY (1 łyżka) (opcjonalnie)SOK Z CYTRYNYSÓLWarzywa dokładnie szorujemy, osuszamy. Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy je w jak najcieńsze plasterki (ew. można też użyć tarki). Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solimy i mieszamy (by równomiernie pokryć plastry). Układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypujemy rozmarynem, dodatkowo możemy polać jeszcze niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 180* ok 12-15 minut. Studzimy. (po wystudzeniu lekko twardnieją) Gotowe!* czas pieczenia może lekko się wahać, wszystko zależy od grubości plasterków! obserwujcie je bo łatwo się palą ; dobrze użyć funkcji termoobiegu jeśli Wasz piekarnik taką posiada i w połowie pieczenia przewrócić plasterki na drugą stronę)